Perhejudo ryhmät

Perhejudoryhmät:

 

Perhemuksujudo n 4-7 vuotiaat yhdessä vanhemman kanssa, Vallilassa, Päijänteentie 1 salilla Sunnuntai klo 16.00-17.00, Päävetäjänä Pekka Pöyhönen 2.dan.

  •  

Perhejudokurssi  6- ja yli vuotiaat vanhemman kanssa, Vallilassa, Päijänteentie 1 salilla Lauantai 12:00- 13:30. Päävetäjänä Tarja Toikka 1.dan

 

 

Perhejudon idea: lapsilähtöisesti aikuiset ja lapset yhdessä kohti liikunnallista elämäntapaa

Meido-Kanin perhejudo alkoi toimintamuotona pari vuotta sitten ja nykyisin perhejudossa on tarjolla alkeis- ja jatkoryhmät. Tarja Toikka, Meido-Kanin pitkäaikainen lasten judo-ohjaaja pilotoi perhejudoa syksystä 2012 ja kokemus kannusti jatkamaan. Tarja on vetänyt lasten judon alkeis- ja jatkokursseja jo toistakymmentä vuotta ja ohjannut lapsiryhmiä oranssivöisiksi asti. Hän on sitoutunut ohjauksessa lasten urheilua koskeviin eettisiin periaatteisiin. Tarja on perehtynyt lasten ohjaamiseen useissa Judoliiton ja Nuoren Suomen koulutuksissa. Hänellä on 1. asteen musta vyö.

Monissa seuroissa on jo pitkään ollut tarjolla perhejudoa. Siinä lapsen vanhempi tai muu aikuinen läheinen, esim. kummi, eno tai täti harjoittelevat samoissa harjoituksissa lasten kanssa enimmäkseen myös yhdessä lapset ja aikuiset.

Tekniikkaosioissa ryhmä voidaan eriyttää koon mukaan. Toiminta on suosittua, koska aikuinen  pääsee kohottamaan kuntoaan ja oppimaan lajia samalla, kun tuo ja vie lapsen harjoituksiin. Lapset ja aikuiset jakavat yhteisen oppimiskokemuksen ja molemmat sukupolvet suorittavat keltaisen vyön samaan aikaan. Perhejudossa toteutuu urheiluseuran kaksi tavoitetta, ohjata lapsia liikunnalliseen elämäntapaan ja tarjota terveyden kannalta mielekästä liikuntaa  työikäisille. Aikuinen voi perhejudossa olla hyvä liikkuva roolimalli lapselle, tai lapsi aikuiselle.

Perhejudoa, koska lapsi oppii leikkien

Perhejudo tapahtuu lasten ehdoilla. Lapsi haluaa oppia, on utelias ja kokeilunhaluinen. Lapsen tapa oppia on leikki. Judossa tarvitaan aikanaan kilpailuissa paljon pelisilmää ja rohkeutta ja näitäkin ominaisuuksia harjaannutetaan leikkien. Leikeissä on tilaa omalle päättelykyvylle ja mielikuvitukselle sääntöjen rajoissa. Leikkejä on perhejudon kaikissa harjoituksissa. Judotekniikoita ei tehdä judosalin ulkopuolella mutta liikuntaleikkejä mielellään saa soveltaa myös kotioloissa. Tavallinen hippakin on aivoille hyvää treeniä, kun pitää samanaikaisesti hahmottaa oma liikkuminen, suunta, nopeus, taktiikka ja koko muun ryhmän liike ja miettiä oma taktiikka kulloisessakin roolissa. Ihminen on todistetusti leikkisä kaiken ikää. Aikuisetkin nauttivat leikinomaisesta liikkumisesta.        

Judon periaatteena on yhteinen hyvä - seuran tahtona terveenä tatamilla

Judossa opetellaan aluksi lajin periaatteita ja kaatumisia. Judo perustuu vastustajan liikkeen ja voiman käyttöön. Judossa pyritään siis käyttämään hoksottimia enemmän kuin voimaa. Judoon kuuluu yhteisen hyvän periaate: autetaan toisiamme oppimaan, ollaan toistemme harjoitusvastuksia, antaudutaan yhteiseen tekemiseen. Kohteliaisuus ja hyvät tavat kuuluvat lajin olemukseen. Monille ovat mediasta tuttuja judon perinteiset kumarrukset eri vaiheissa harjoituksia. Tärkeää ja myös hyödyllistä osaamista on kaatuminen ilman, että lyö päänsä tai katkoo kätensä. Kaatumista harjoitellaan jokaisella treenikerralla. Judotekniikoiden opettelu alkaa sidonnoilla ja muulla mattojudolla. Pystyjudoon edetään hiljalleen matalien vaiheiden kautta, kunhan kaatumista on hiukan opeteltu.

Jokaiseen treenikertaan kuuluu myös jumppaamista, jotta lihakset vahvistuvat ja tulemme notkeiksi sekä opimme hallitsemaan kehoamme. Kunto- ja koordinaatioliikkeitä jokainen tekee omien voimiensa mukaan kuunnelleen kehoaan. Lopussa venyttelemme.

Kohti vyöarvoja

Perhejudokurssi on virallinen judon alkeiskurssi, jonka päätteeksi on mahdollista suorittaa keltaisen vyön koe. Valkoinen vyö, jota kurssilla käytetään,  kuuluu uuden judopuvun varusteeksi. Myös perhejudon alkeisryhmässä suoritetaan uusia vyöarvoja, yksilöllisesti sitä mukaan kun kunkin taidot ovat riittävät.