Nage-no-kata

Suomen paras nage-no-kata, tässä vuosimallia 2014. Pasi Oinas ja Mika Salsoila ovat edustaneet Suomea jo vuosia PM, EM ja MM kisoissa nage-no-katassa.

https://www.youtube.com/watch?v=7UiZh6Z6rS0

Kumarrukset matolle tultaessa eivät näy kuvassa, ainoastaan kumarrukset tuomareille ja yleisölle, ja parin kumarrukset toisilleen.

MS Word -tiedostonagenokata__ohje.doc (63 kB)
Millainen on nage-no-kata? Tässä nuotit.
uki-otoshi

 

 

 

Nage no Kata on joukko ennalta määrättyjä heittoja, jotka esitetään tietyssä järjestyksessä. Tarkoituksena on havainnollistaa erilaisia judon heittotekniikoiden periaatteita. Kataa käytetään harjoitus- ja opetusmenetelmänä, sekä tekniikoiden ymmärryksen havaintoesityksenä.

Katan harjoittelu ei poikkea tavallisesta judoheittojen harjoittelusta. Suurin osa katan harjoitusajasta kuluu siihen, että heitot yritetään saada toimimaan teknisesti oikein. Heitot opetellaan yhtä sujuviksi sekä oikealle, että vasemmalle puolelle tehtyinä. Kata viimeistellään opettelemalla ennalta määrätty tekniikoiden esitysjärjestys, sekä lisäämällä kokonaisuuteen aloitus- ja lopetusmuodollisuudet.

Katan muodollinen esitysasu on valitettavasti luonut osaan judopiiristä harhakäsityksen, että kata olisi teatteria. Katassa uken eli heitettävän osapuolen tehtävänä on yrittää säilyttää oma tasapaino loppuun asti. Heittoon ei hypätä mukaan, mutta sitä ei toisaalta yritetä väkisin torjuakaan. Tätä samaa harjoitusperiaatetta käytetään myös normaalissa judo- ja kilpajudoharjoittelussa. Heitettävälle annetaan jokin ennalta määrätty tehtävä, esimerkiksi oikealla kädellä niskakahvan hakeminen. Heittäjän tehtävä on reagoida tähän otteen hakuun valmentajan opastamalla tavalla. Heitto lähtee helposti, jos kaikki on tehty oikein - sama pätee katassakin.

Kun hallitsee Nage no Katan heittojen periaatteet, voi oppimaansa lähteä soveltamaan randoriin eli vapaaseen heittoharjoitteluun.