Toiminta judosalilla ja harjoituksen aikana

 

Judosalilla eli ”dojolla” edellytetään rauhallista ja asiallista harjoituskumppaneita kunnioittavaa käytöstä ja sääntöjen noudattamista.

Jalat pestään ennen harjoittelumatolle eli ”tatamille” tuloa. Dojolla liikutaan sandaaleilla eli ”zoreilla” ja paljain jaloin ollaan vain tatamilla.

Korut on poistettava, hiukset on sidottava ja kynnet on leikattava ennen harjoitusta. Tällä tavoin varmistetaan itselle ja harjoituskumppanille turvallinen harjoittelu.

Kesken harjoituksen ei tatamilta saa poistua esimerkiksi juomaan pyytämättä ohjaajalta lupaa.

Harjoitussalille ja tatamille tultaessa kumarretaan, harjoituksen alussa ja lopussa keskitytään ja mietiskellään hiljaa (ns. ”mokuso”-komento), minkä jälkeen kumarretaan yhdessä (ns. ”rei”-komento). 

Vastaavasti harjoitusparia tervehditään kumartamalla osaharjoituksen alkaessa ja päättyessä.

 

Muksujudokat Manna ja Ella kumartavat toisilleen pariharjoituksen aluksi.

 

Opettajan eli ”sempain” ohjeita ja opetusta on seurattava tarkkaavaisesti ja judokalla on vastuu paitsi itsestään, myös harjoituskumppaninsa turvallisuudesta ja miellyttävästä harjoituskokemuksesta.

Heittosuoritukset on toteutettava turvallisesti ja tekniikat tulee suhteuttaa harjoituskumppanin osaamiseen, kokemukseen ja kokoon. Kaikkien tulee edistää turvallista oppimista ja mukavaa, tehokasta harjoittelua.