Info

Iaido on budolaji, jossa harjoitellaan japanilaisen miekan käyttöä. Taito on kehittynyt Japanissa keskiajalta lähtien ja sen lähtökohtana on ollut tarve kyetä vetää miekka nopeasti ja käyttää sitä äkillisessä hyökkäys- tai puolustustilanteessa. Iaidon liikesarjojen alussa miekka on tupessa, ja se myös palautetaan tuppeen liikkeen lopussa. Useimmissa liikesarjoissa miekan veto muodostaa myös ensimmäisen lyönnin.

Harjoitteluun osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta budolajeista. Iaidossa ei myöskään kilpailla, vaan harjoittelu tähtää kunkin harjoittelijan omaan fyysiseen, tekniseen ja henkiseen kehittymiseen.

Ota yhteyttä ja kysy lisää harjoittelun aloittamisesta: vesa.tuukkanen@gmail.com

 

Harjoittelusta:

Iaidon harjoittelu aloitetaan puisella harjoitusmiekalla (bokken). Pääosa harjoittelusta koostuu ennalta määrätyistä liikesarjoista (kata), joita harjoitellaan yksin. Normaalit harjoitukset koostuvat opettajan ohjaamasta yhteisestä osuudesta ja itsenäisestä harjoittelusta, jossa opettajaa ohjaa henkilökohtaisesti harjoittelijoita. Peruskurssin jälkeen seuran opettajat auttavat sopivan harjoittelumiekan (iaito) valinnassa. Pidemmälle ehtineet iaidon harrastajat voivat käyttää harjoittelussa myös oikeaa japanilaista miekkaa (katana). Myöhemmin mukaan tulee myös parin kanssa tehtäviä liikesarjoja, joita harjoitellaan puumiekoilla.

 

Historiaa:

Iaidon varsinaisena perustajana pidetään samuraita nimeltä Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu (n. 1546 - n. 1621). Pääosin hänen toimintansa pohjalta on Japanissa kehittynyt vuosisatojen varrella useita satoja koulukuntia, joista tällä hetkellä elossa on joitakin kymmeniä. Meido-Kanissa harjoiteltava iaidon tyylisuunta on Muso Shinden Ryu, jonka historia juontaa suoraan edellä mainittuun iaidon perustajaan. Japanissa Yokohamassa asuva iaidomestari Gakudo Takada on tyylisuunnan päämies 20. sukupolvessa. Takada Sensein harjoitusseminaareja järjestetään Suomessa ja Ruotsissa.