Graduointi

Syksyn 2019 kyu-graduointien ajankohdat

 

 • Graduointi 26.10. Graduointituomarina Pertti Lehväslaiho 6. dan (Graduointiyöpaja 5.10.)
 • Graduointi 14.12. Graduointituomarina Tom Granström 6. dan (Graduointityöpaja 16.11.)

Graduointimaksu on 15 € (+ aikidopassi 10 €, 6. kyu:n graduoinnin yhteydessä). Maksu suoritetaan Meido-Kanin tilille FI90 1023 3000 2025 93 ennen vyökoetilaisuutta. Käytä viitettä 506009. Ota kuitti maksusta mukaan graduointitilaisuuteen.

Muista myös ilmoittautua graduointiin. Graduointiin ilmoittaudutaan asianomaiselle graduointituomarille tai Päjänteentien dojon ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Graduoinnin edellytyksenä on voimassa oleva aikidoliiton lisenssi. Lisenssin voi hankkia aikidoliiton sivuilta

Graduointituomareina toimivat Tiina, Pertti, Tom ja Mika.

Juniorigraduoinnit järjestetään junioriharjoituksissa. Ohjaajat tiedottavat niistä tarkemmin. Ei erillistä ilmottautumista eikä graduointimaksuja.

Graduointityöpaja

  Aikidon harjoittelijan on mahdollista suorittaa erilaisia vyöarvoja, joista ensimmäiseen on mahdollisuus kahden kuukauden harjoittelun jälkeen. Vyökoikeisiin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Niiden merkitys on ohjata edistymistä aikidon taidoissa ja varsinkin aluksi varmistaa harjoituksen turvallisuus. Graduointityöpajassa opiskellaan mustien vöiden avustamana tulevan kokeen tekniikoita. Työpajat ovat avoimia kaikille seuran aikidojäsenille. Graduointityöpaja järjestetään ennen kutakin graduointi tilaisuutta. 

  Ennen graduointia huomioon otettavat yleisohjeet

  Aikidon harjoittelijan on mahdollista suorittaa erilaisia vyöarvoja, joista ensimmäiseen on mahdollisuus 2 kuukauden harjoittelun jälkeen. Ensin ovat kyu-arvot, joiden suorittaminen alkaa numerosta 6 ja päätyy ykköseen. Nämä on mahdollista suorittaa Meido-Kanissa Suomen aikidoliiton vaatimusten mukaan. Tämän jälkeen ovat vuorossa mustat vyöt alkaen ensimmäisestä danista, jotka suoritetaan yleensä Aikidoliiton järjestämissä tilaisuuksissa. Tällä hetkellä Suomen korkein vyöarvo aikidossa on 7. dan.

  Meido-Kan järjestää aikidon graduointitilaisuuden noin kaksi kertaa kaudessa. Noin kuukautta ennen kutakin graduointitilaisuutta järjestetään graduointityöpaja, jossa opiskellaan mustien vöiden avustamana tulevan kokeen tekniikoita. Työpajat ovat avoimia kaikille seuran jäsenille. Päivämäärät löytyvät kalenterista.

  Kun harkitsee seuraavan vyöarvon suorittamista, kannattaa siitä puhua vetäjien ja muiden pidempään harjoittelleiden kanssa ja selvittää, mitä erityisiä asioita tarvitsee opetella.

  Perustekniikan treenikuukauden aikana

  • uudet harjoittelijat tutustuvat lajiin ja oppivat alkeet
  • kaikki harjoittelijat opettelevat ja hiovat perustekniikkaa
  • voit valmistautua graduointiin (myös vapaatreeneissä)
  • järjestetään teemaharjoittelua esim. ukemi, venyttely

  Harjoittelijan tulee ilmoittautua asianomaiselle graduointituomarille tai Päjänteentien dojon ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

  Meidokanin aikidon perusfilosofiaan kuuluu sitoutumattomuus mihinkään yksinomaiseen aikidotyyliin. Kyu-graduointeihin osallistuvien näkökulmasta tämä saattaa olla hämmentävää mutta ajan ja harjoittelemisen myötä se antaa mahdollisuuksia laajentaa ja syventää kokemustaan aikidosta.

  Varsinkin ylempiä kyu-arvoja suoritettaessa on suotavaa, että kokelaalla on uke, joka ei itse graduoi samana päivänä.

   

  Kyu-graduointivaatimukset

  Aikuisten kyu-arvot suoritetaan Suomen aikidoliiton hyväksymien vaatimusten mukaan. Tekniikat ovat suurimmaksi osaksi tavallisia harjoituksissa harjoiteltavia tekniikoita. Kyu-arvojen vartalotekniikat ja asetekniikat perustuvat Suomen aikidoliiton hyväksymiin graduointivaatimuksiin. Meido-Kanissa asetekniikat suoritetaan tekniikkavaihtoehto 1 mukaisesti. Asetekniikoiden katat voi ladata liiton sivuilta.

   

  Tekniikoiden suorittamisessa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin (liiton ohjeistus):

  6. kyu

   

  Asennon, tekniikan muodon ja ukemin osaaminen ovat tärkeitä. Suorituksissa tulee olla selkeä ero omoten ja uran välillä. On osattava dojo-reiho (kumarrukset: minne, miten, milloin ja miksi).

  5. kyu

   

  Irimi-tenkanin soveltaminen käytäntöön. Aihanmi katatedori nikyo ura tehdään rannelukkona ja katadori nikyo olkapäähän tukien. Ukemi matalan esteen yli.

  4. kyu

   

  Seuraavien asioiden oppiminen alkaa: ma-ai (etäisyys), ajoitus, oman liikkeen kontrolli ja lyöntiukemi, joka tehdään polven korkeudelta. Nikyo ura tehdään olkapäälukkona.

  3. kyu

   

  Lyöntiukemin tekeminen lonkan korkeudelta. Perustekniikan (kihonwaza) ja sovelletun tekniikan (oyowaza) ero tulee näkyä selvästi. Lyöntien vastaanoton on oltava varma. Tekniikoissa pitäisi näkyä seuraavia asioita: liikkeen oikea voima/nopeus sekä rytmi yhdistettynä hengitysrytmiin sekä valppauteen (zanshin). On osattava dojokäytös esimerkillisesti.

  2. kyu

   

  Hanmihandachiwazan perustietous on hallittava. Suwariwazan pitää olla sujuvaa. Kokelaan on kyettävä näyttämään tartuntaotteista tulevat tekniikat sekä paikaltaan että liikkeestä. Bokkenin perustietous on hallittava.

  1. kyu

   

  Ushirowazan ja hanmihandachiwazan pitää olla sujuvaa. Uke tulee hallita liikkeiden aikana. Hijikimeosae tehdään kainalolukkona. Erityisesti kiinnitetään huomiota hyökkäysten oikea-aikaiseen vastaanottoon. Tekniikan ja liikkumisen kokonaisuuden tulee pysyä tasapainossa. Perustekniikan tulee olla selkeää ja johdonmukaista. Jo:n perustietous on hallittava.

   

  Asetekniikkavaatimusten katat

  PDF-tiedostoKihon_suburi_Jo_Bokken.pdf (6 kB)
  PDF-tiedostoJO-KATAT_6_13_22_31.pdf (6 kB)
  PDF-tiedostoAwase_ho_Jo_Bokken.pdf (6 kB)