Aku Laakkonen Tampereen Eurooppa cupin mestariksi. Petteri Sulander viides!!

5.10.2015

Mitalistit (kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Mitalistit (kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku Laakkonen (kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku Laakkonen (kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku valmiina finaaliin (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku valmiina finaaliin (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku vie finaalissa (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku vie finaalissa (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku vie ruotsalaista (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Aku vie ruotsalaista (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Lähteeeeee (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Lähteeeeee (Kuvat Kalle Lindh / Risto Saha)
Tausta joukot (Kuva Risto Saha)
Tausta joukot (Kuva Risto Saha)
Aku vs Laamanen (Kuva Risto Saha)
Aku vs Laamanen (Kuva Risto Saha)

Aku Laakkonen Tampereen Eurooppa cupin mestariksi. Petteri Sulander viides!!

 Meido-Kanin Aku Laakkonen teki superyllätyksen voittamalla miesten Eurooppa-cupin osakilpailun Tampereella ja sai jopa Aamulehden kirjoittamaan judosta.

Kisat oteltiin kahtena päivänä 3.-4.10. Lauantaina meiltä olivat ottelemassa Aku -73 kg:ssa sekä Joel Ylitalo -60 kg:ssa.

Jolle sai ensin vastaansa kreikkalaisen ja ottelu oli tasainen läpi matsin. Tiukkaa vääntöä, mutta Jolle sai kaksi varoitusta. Yksi väärästä otteesta ja yksi passivisuudesta. Lopussa olisi ehkä voinut yrittää vaikka riskillä ja tulos olisi voinut olla toinen. Kreikkalainen putosi seuraavassa, joten Jollen matsit jäivät nyt yhteen kokemukseen ensimmäisistä miesten tason Eurooppa-cupista. Ihan hyvä ottelu kumminkin.

Aku Laakkonen oli todella väkevässä kunnossa. Vasta 18-vuotias judolupaus, jollaiseksi Akua luonnehdittiin kansainvälisellä judoinside.com sivustollakin, näytti mallia miehille.

Ensin vastaan tuli Ruotsin Linus Wiik, jolle Aku on aiemmin hävinnytkin. Nyt oli osat vaihtuneet totaalisesti ja Aku jysäytti svedun voimalla mattoon ja ippon. Seuraavaksi tuli vastaan Viron Tamm. Matsi oli tiukka ja nyt Aku otteli fiksusti varoitusten suhteen ja ajoikin virolaiselle varoitukset, joiden turvin voitto kotiin.

Aku selvitti tiensä semifinaaliin ja vastaan asettui Suomen MM-edustaja ja Rion Olympiaryhmän Eetu Laamanen. Tämä ottelu hiljensi Tamperelaiskatsomon, mutta vastaavasti sai muiden katsojien ja kannustusjoukkojen äänet käheiksi, jopa Aamulehti analysoi Tamperelaisen tappiota.

Ottelu oli tasainen ja molemmille tuli varoituksia tasatahtiin. Laamanen sai vielä yukonkin, mutta Aku alkoi kiivaan takaa-ajon. Molemmilla oli jo kolme varoitusta eli yhtä vaille ulosajoa matolta. Laamanen sai neljännen varoituksen ulosastumisesta ja matsi oli Akun. Tämä tuomio aiheuttikin sitten paljon keskustelua, joka jatkui vielä seuraavanakin päivänä ja voi jatkua vieläkin. NO vaikka Aku lasein matsia katselinkin niin todella monesta suunnasta tuli kuitenkin kommenttia, että oikea mies voitti. Itse olisin antanut varoituksen, en ehkä ulosastumisesta, mutta passivisuudesta. Akulla oli ainakin kolmen aloituksen jälkeen kaikki yritykset.

Aku loistavasti finaaliin ja vastaan tuli ruotsalainen Gourlay. Ennen ottelua vinkit Akulle, ettei ruotsalaisen kunto kestä täyttä aikaa jos pidetään hyvää vauhtia nousujohteisesti päällä. Aku veikin svedua mielin määrin. Heittikin hänet pari kertaa ihan katon kautta. Kerran Akulle annettiin jo ippon joka poistettiin ja sitten vielä yukokin, joka sekin poistettiin. Erään judokan isä sanoi, että parin kolmen minuutin kohdalla näytti jo siltä, että ruotsalainen toivoi jo matsin loppuvan. Yhteen maaliin mentiin ja lopulta ruotsalainen ajettiin matolta neljän passivisuusvaroituksen jälkeen.

Aku oli mestari MIESTEN Europpa-cupin kisassa. Maamme laulu soi ja parilla raavaalla taustajoukon miehelläkin oli valunut kyynel silmästä. Loistavaa Aku!!

Sunnuntaina oteltiin raskaammat sarjat ja meiltä oli mukana Petteri Sulander -81 kg:ssa.

 Ensimmäiseen matsiin tuli vastaan Viron Toniste. Ottelu eteni todella tasaisesti, mutta hetken herpaannus Petskulta ja kaveri pääsi lyömään hidari osoton sisään ipponin arvoisesti. Meni ehkä turhan helposti, mutta välillä judo on tällaista. Virolainen voitti lohkon ja Petsku pääsi keräilyeriin tavoittelemaan pääsyä pronssimatsiin.

Ensin vastaan tuli Ranskan tumma mies Therese. Kaverilla oli todella inhottavat otteet ja pitkäraajaisena yritti painaa Petskua kasaan ja tehdä kaukaa osotoa. Etukäteen oli taas neuvot, että vastustajan kahva pois ja hyvä oma asento. Petsku tekikin niin ja ranskalaisen eväät tehdä omia yrityksiä tyrehtyivät aloitus aloitukselta. Petsku otti matsin haltuun ja löi todella hienon seoi-nagen ja waza-ari. Lopun Petsku otti fiksusti ja hoiti homman kotiin.

Pääsystä pronssimatsiin vastaan tuli Latvian Naumovis. Petsku tunsi kaverin entuudestaan ja on aika velmu matsaaja. Petteri veti taas allekirjoittaneen ja muidenkin sydänkäyrät tappiin tapansa mukaan. Petsku oli ottelussa tappiolla yhden varoituksen verran vain 6 sekuntia ennen otteluajan päättymistä! Aikaa siis oli. Petsku näytti jälleen kuuluisan venymiskykynsä ja heitti latvialaisen waza-arin edestä tatamiin ja kello pysähtyi aikaan 00.00. Todella hyvä opetus nuorillekkin, ettei matsi pääty ennen kuin kongi kilahtaa.

Pronssimatsiin tuli vastaan Suomen Verlin ja kundit ovat kohdanneet jo miljoona kertaa toisensa. Verlin sai Petskun varoitusten lisäksi yhden yukon ja vei tällä kertaa pronssin ja Petsku kuitenkin hienosti viides. Hyvä maku jäi viikonlopusta. Kaksi kolmesta mitaliotteluissa ja yksi mestaruus siis.

Keravalla oli yksi pikku samurai taistelemassa Kerava-shiaissa. Oliver Purhonen voitti kultaa. Onnittelut

Esa Korkia-aho