Aku Laakkonen otteli EM-kisoissa pääsystä 8 parhaan joukkoon. Hiiden-shiai ja Junnu-cup mitalit.

24.9.2015

Kisajuliste
Kisajuliste
Kisat käynnissä
Kisat käynnissä

Aku Laakkonen otteli EM-kisoissa pääsystä 8 parhaan joukkoon. Hiiden-shiai ja Junnu-cup mitalit.

Alle 21-vuotiaiden EM-kisat pidettiin 18.-20.9. Itävallan Oberwartissa. Meido-Kanin Aku Laakkonen otteli kovassa -73 kg:n sarjassa.

Kisat oli hyvin järjestetty ja tunnelma oli todella hyvä kisapaikalla. Kisapaikka ja majoitukset olivat pienellä paikkakunnalla, mutta paikalliset olivat todella ystävällisiä ja luottavaisia.

Perjantaina oteltiin Akun sarjaa. Vastaan asettui ensimmäisellä kierroksella Ukrainan Koshliak. Taustaa kaverista haettiin hotellin netin kautta ja Suomesta pyysin konsulttiapua Eetu Heinoselta, joka lähetti tekstareita vastustajista, kun pääsi koneelle niitä etsimään.

Ukrainalainen oli heinäkuussa ollut hopealla Prahan EJU cupissa. Siellä oli voittanut näiden kisojen pronssimitalistin ipponilla sekä Akun voittaneen turkkilaisen ipponilla myös. Ottelu ukrainalaista vastaan alkoi varoituksin puolin ja toisin. Ottelun aikana olisi ollut nitrot paikallaan, vaikkei pumpussa vikaa olekaan. Aku ratkaisi kuitenkin ottelun upeasti waza-arin arvoisella suorituksella.

Toisella kierroksella tuli vastaan Montenegron Mugosa, joka on oman maansa ykkösiä. Jälleen lähdettiin varoitusten linjalla, kaverilla 2 varoitusta ja Akulla 3!!! Eli ei ollut varaa ottaa enää yhtään varoitusta. Aku piti verenpaineet tukijoukoilla tapissa, kunnes ratkaisi matsin ipponilla taakseviennillä.

Kolmannella kierroksella pääsystä 8 parhaan joukkoon tuli vastaan Turkin Bektas. Aku oli hävinnyt kaverille aiemmin Tomoe-nagella, joten sitä piti nyt varoa ja maksaa kalavelat. Turkkilainen ajoi Akulle nyt varoituksia, kun Tomari ei enää toiminut. Kummallakaan ei ollut suorituspisteitä. Aika alkoi kulua loppuun ja Akun oli tehtävä riskilläkin jotain saadakseen pisteen. Seoi-nage yritys jäi puolitiehen ja käsi suorana ylös, johon Turkin poika hyppäsi ja teki käsilukon ja eteni lopulta viidenneksi. Akun sijoitus siis 16 parhaan joukossa.

Arvonnoissa Akulta uupui yksi ranking piste, jotta olisi ollut etukäteen 8 parhaiten rankatun joukossa sijoitteluissa kaavioon. Sarja on kova ja tässäkin sarjassa ennakkoon rankattuja kavereita putosi ennen mitalimatseja. Päivän aikana on vaan kaikki palat osuttava kohdalleen, kun marginaalit ovat pieniä.

Suomella oli mukana nyt myös joukkue sunnuntain joukkuekisassa. Aku otteli myös joukkueessa. Suomen arpa ei ollut paras mahdollinen ja ekassa matsissa vastaan asettui tuleva Euroopanmestari joukkue Venäjä. Akulle tuli vastaan Kolesnik, joka on koko maailman ranking listan kuudes. Venäläinen ei tehnyt itse asiassa yrityksiä juuri lainkaan vaan ajoi Akulle 4 varoitusta ja matsi päättyi siihen. Kova ja vahva jätkä, mutta putosi itsekin yksilökisassa jo ekassa matsissa eli tämä kertoo myös siitä, kuinka pienestä matsit on kiinni.

Suomen joukkue hävisi 4-1 ja pakko kehua tässä toisten seurojen kavereita, kuten Holopaista kovasta tsempistä ja Hannulaa jatkoaika voitosta. Ainoastaan Georgia otti Suomen lisäksi pisteitä Venäjästä. Finaalinkin Venäjä vei 5-0.

Akun sarjan voitti Georgian Kirakozashvili selvästi. 5 ippon voittoa ja keräsi koko aikana  vain yhden varoituksen. Aku on ensimmäistä vuotta tässä ikäluokassa ja muut kaverit olivat vanhempia, joten suunta on hyvä vaikka töitä pitää tehdä taas lisää, mutta kaiken kaikkiaan ihan hyvä tulos.

EM-kisojen aikaan oteltiin myös Hiiden-shiai sekä Junnu-cup. Hiiden-shiaissa oli edustaja 4 sarjassa ja kaikista tuli mitali ja mitalitilastossa oltiin neljänsiä. Kultaa ottivat Heda Balakthanova ja Petteri Sulander (M-90 kg), Petteri otteli myös raskaassa M +100 kg hopealle. Pronssia otti Enisa Balakthanova.

 Junnu-cup oteltiin seuraavana päivänä ja meiltä oli mukana vain 5 kilpailijaa. Neljä mitalia tuli kumminkin. Noora Piri kultaa, Joonatan Taajamaa ja Arttu Niska hopeaa, sekä Jenna Helin pronssia. Onnittelut.

Esa Korkia-aho