Akun raivoisa taistelu EM-kisoissa. Suomelle menestystä.

5.11.2019

Aku lämppää Henri Hannulan kanssa
Aku lämppää Henri Hannulan kanssa
Aku väisti turkkilaien harvat yritykset (Photo: EJU)
Aku väisti turkkilaien harvat yritykset (Photo: EJU)
Marde otti sen mitskun
Marde otti sen mitskun
Suomen jengi ja henk.koht. oppaamme Vadim
Suomen jengi ja henk.koht. oppaamme Vadim
Toinen oppaamme Arjem kantoi kylttiämme avajaisissa
Toinen oppaamme Arjem kantoi kylttiämme avajaisissa
Kisapaikka
Kisapaikka
Pukujen tsekkaus karsina
Pukujen tsekkaus karsina
Avajaiset olivat upeat
Avajaiset olivat upeat

Akun raivoisa taistelu EM-kisoissa. Suomelle menestystä.

Alle 23 vuotiaiden EM-kisat järjestettiin niinkin eksoottisessa paikassa kuin Venäjän Izchevskissä. Järjestelyt oli upeat ja Venäjä oli panostanut niihin kyllä paljon. Joukkueen matka alkoi lennolla Helsingistä Moskovaan, josta järjestäjien tilauskoneet lennättivät meidät kisakaupunkiin. Perillä odotti ehkä maailman lyhkäsin laukkujen luovutushihna, no ainakin lyhkäsin mitä minä olen nähnyt. "Tullin" läpi käveltyämme vastassa oli varsinainen hulabaloo kun kaikki joukkueet toivotettiin tervetulleiksi kentälle huutojen ja musiikin kera. Venäjän TV oli paikalla ja jokainen maa esiteltiiin ja sen jälkeen käveltiin henk.koht. oppaan ja maakyltin perässä minibussiin huutojen ja aplodien kera. Hotellilla oli vapaaehtoisten joukko vastassa kuten koko kisojen ajan- Nämä pyörivät ympärillä, joskus jopa turhankin paljon, mutta hei oli varmaan isoin juttu tässä kaupungissa aikoihin ja kiitokset järjestäjille. Kaupungissa on Kalashniovin museo, jossa ehdittiin piipahtaa vaikka paikan piti olla kiinni remontin vuoksi. Kisapassi avasi ovet judokoille ja opas kertoi aseen suunnittelijan tarinan. Olipa tarjolla jopa kovapanos ammuntaakin, mutta kisoihin tänne tultiin ja aikataulu tiukka. Allekirjoittanut osti tuliaiset museosta Kalashnikovin näköisen suklaan ja vaimolle käsikranaatti sytkärin. No kranu oli ruumassa, mutta suklaa matkatavaroissa ja turvatarkastuksessa Moskovassa naistarkastaja käski avata laukun ja kysyi onko leluja laukussa. Ei ole leluja! No entäs aseita? No ei todellakaan ja silloin hiffasin, että se suklaa varmaan näkyi kuvassa ja siitäkin selvittiin. Avajaiset olivat upeat ja näkyi että niihin oli panostettu todella paljon. Olipa siellä ne Maatuskatkin, jotka edustivat Venäjää euroviisuissa. No tässä hieman alku tunnelmaa ja sitten itse kisoihin.

Aku Laakkonen otteli lauantaina ja oli kuudenneksi sijoitettu ennen arvontaa. Ensin oli huilikierros ja vastaan tulisi joko Turkin Koc tai Kreikan Margarian. Margarian on ollut U21 MM pronssilla -73 kg:ssa. Turkkilainen heitti hänet kuitenkin ipponilla hidari uchi-matalla. Ohjeita Akulle oli vain kaksi niskakahva ja hihaote kaverilta eliminoitava. Näin Aku tekikin. Ottelun alussa Akulle tuli jo ensimmäisen minuutin aikana 2 varoitusta. Ensin ilmeisesti väärästä otteesta ja toinen rajalta ulos astumisesta. Siitähän turkkilainen innostui ja ei tehnyt muuta kuin yritti työntää Akua rajalta ulos. Ottelu oli kova molemmille. Turkkilainen alkoi hyytyä, kun Aku painoi päälle ja Koc varoituksen feikki yrityksestä ja mattoon vedosta. Lopulta kaveri sai sen kauan kaipaamani passivisuus shidonkin. Matsi eteni jatkoajalle ja Aku painoi ja painoi. Turkin pojan yritykset hyytyivät ja jostain kumman syystä viimeinen varoitus passivisuudesta jäi saamatta. Jatkoaikaa oli mennyt hieman yli 4 minuuttia kun Aku teki seoi-nage yrityksen ja jäi polvilleen. Jälleen uusien sääntöjen mukaan 20 cm korkeudelta voi heittää pisteen ja turkkilainen kieppasi Akun waza-arin arvoisesti ja eteni jatkoon ja lopulta EM pronssille, voittaen sen kahdella waza-arilla. Akun matsi oli varmasti kaverin kovin matsi koko kisoissa. Harmittaa ja tuo sana on lievä ilmaisu.

Suomen koko joukkue oli hyvällä taistelumielellä ja jokainen otti hyvää matsia ja tulostakin tuli. Mikkelin "Hesalaistunut" Martti Puumalainen otti upeasti EM pronssia voittaen Azerin mitalimatsissa ipponilla. Azeri voitti sarjan juuri Luxemburgin Eurooppa openissa. Suomen panosta täydensi Henri Määtän 5. sija ja Jessika Hellgrenin 7. sija. Kokonaisuutena ihan kelpo suoritus jengiltä. Näin ennakoin jo ennen kisoja, että mahikset on 1-3 mitaliin ja 1-3 pistesijaan ja oikeaan osuin. Hienot kisat ja oli kunnia olla mukana tämän jengin mukana ja kokea tämä tapahtuma.

Esa Korkia-aho