Aku Laakkoselle otteluvoittoja Berliinissä ja Eetu Heinonen taisteli Tbilisissä.

18.8.2015

Eetu Heinonen
Eetu Heinonen
Aku Laakkonen
Aku Laakkonen

Eetu Heinonen oli valittu EM­kisojen lisäksi myös EOYF­ kisoihin eli Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleille.

Kisat ovat Euroopan Olympiakomitean järjestämät kisat ja ovat hieman pienempimuotoiset kuin oikeat Olympialaiset, mutta todella näyttävät ja upeat kisat, jossa Euroopan parhaat nuoret ottavat mittaa toisistaan. Suomen Olympiakomitea varustaa urheilijat edustusasuin jne. Kisat ovat varmasti jokaiselle unohtumattomat upeine avajaisineen ja puitteineen. Meido­-Kanista on ollut aikaisemminkin edustajat ko. kisoissa. Aku Laakkonen, Petteri Sulander sekä Laura Jauhiainen ovat olleet mukana kisoissa. 

Heinä­-elokuun vaihteessa kisat pidettiin Georgian Tbilisissä, kaupungissa, jossa on todella pitkät judoperinteet, ehkä sen takia monen maan lippua avajaisissa kantoi judoka. Suomen lippua kantoi judoka Emilia Kanerva.

Eetu sai ensimmäisessä ottelussa vastaansa Hollannin Boesin, joka on menestynyt arvokilpailuissa aiemminkin. Eetulle siitä tappio, mutta hollantilaisen voitettua lohkonsa, aukesi Eetulle tie keräilyihin.

Vastaan tuli Latvian Zakulis ja ottelu oli todella tiukka. Molemmilla oli waza-arin arvoiset suoritukset, mutta Eetulle tuli yksi varoitus ja sillä marginaalilla tuli tappio. B­-nuorten vastuuvalmentajalta Otto Favenilta tuli kuitenkin todella positiivista palautetta Eetun matseista.

Hollannin Boes oli muuten lopputuloksissa pronssilla. Varmasti hieno kokemus taas Eetulle ja huhujen mukaan ruoka oli älyttömän hyvää.

Aku Laakkonen otteli 1.8. Berliinin EJU-­cupissa alle 21­vuotiaiden kisassa. Aku otteli taas hyvin vaikka mitalia ei tullutkaan. Sarja on kova ja joka matsissa tarvitaan onnistumista ja vähän onneakin.

Alku lupasi hyvää. Alkuun Aku leippasi Romanian Cercean ipponilla. Seuraavaksi vastaan tuli Saksan Gubert. Molemmilla oli varoituksia taulussa ja Akulla enemmän. Viime hetkellä Aku kuitenkin nakkasi saksalaisen waza-­arin arvoisesti mattoon ja voitto kotiin. Kolmannella kierroksella tuli vastaan Turkin Bektas, joka on ollut U18-ikäluokan MM-vitonen. Siitä tuli tappio ja Aku päätyi keräilyeriin tavoittelemaan pronssimitalia.

Ensimmäisessä ja samalla viimeisessä tuli vastaan Unkarin Sarhegyi. Todella tiukan matsin jälkeen tappio varoituksella. Unkarilaisella oli 1 varoitus ja Akulla 2, eli tiukalle meni, mutta marginaalit ovat pieniä ja ottelut usein pienestä kiinni.

Kaikella todennäköisyydellä Akun valinta U21 EM-­kisoihin pitäisi olla selvä, mutta sitähän minä en päätä vaan muut tahot. Kisat pidetään syyskuun 18-­20.9 Itävallassa, joten sinne se paras ottelusarja ja hyvä tulos on mahdollinen.

Akulle EM-­kisat eivät ainakaan olisi uusi kokemus, sillä hän on edustanut Suomea nuorten EM-­kisoissa jo kolmasti aiemmin.

Esa Korkia-­aho