Aku Laakkonen yhdeksäs Bratislavassa

5.9.2018

Kisatatamit (Photo. EJU/ Miroslav Petrik)
Kisatatamit (Photo. EJU/ Miroslav Petrik)

Aku Laakkonen yhdeksäs Bratislavassa

Miesten Eurooppa cup oteltiin Slovakian Bratislavassa 1.-2.9. Kisa käytiin Hant areenalla ja kisapäivänä Bratislavassa oli aamusta yöhön ukkosta ja sadetta, mutta lämmintä. Halli oli luonnollisesti todella hiostava. No onneksi judo on sisälaji.

Aku Laakkonen otteli sarjassa -81 kg, jossa oli lopulta reilu 40 kisaajaa.

Ensin Akulle osui vapaakierros ja ekaan matsiin tuli heti kättelyssä suht kova vastus eli Romanian Marcel Cerca. Kaverilla on mm. ykkösija European openista Belgradista ja kolmossija Sofian European openista. Akulla oli matsi hyvin hallussa ja tilanteita oli. Cercea sai ensin shidon ja sitten Akulle sama. Kaveri sai vielä yhden shidon lisää ja niistä asetelmista mentiin jatkoajalle. Kaveri oli aivan puhki kun Aku painoi päälle. Aku sai rullintapaisen käännön tehtyä ottelussa, mutta sitä eivät dumarit katsoneet edes videolta. Sitten Cercea teki vastaavaa, mutta tuloksena ei ollut muuta kuin Aku omassa sylissä ja hirveä kiai ja anova katse tuomariin. Ottelu ratkesi lopulta samantapaiseen kääntöön ja kaverille waza-ari. Vaikka kundi oli ihan puhki sai hän rypistettyä kuitenkin itsestään Petskumaiseen tapaan pisteen. Aku ei asioita tapansa mukaan arponut eli oliko piste vai ei vaan sanoi "Se oli vaan parempi nyt". No minä katselin tilanteita Aku lasien takaa ja mielestäni se Akun eka suoritus oli jo waza-ari. Cercea voitti lopulta poolin ja Aku pääsi keräilemään pronssista.

Vastaan tuli Itävallan Andreas Wagner. Pitkä hujoppi, joka koitti kahvallaan alistaa, siinä onnistumatta. Aku lähti viemään sodella kaveria ja vääntöä oli. Wagner hanitti kaikkensa ettei lähtisi korkealta ja kovaa. Aku muutti suuntaa ja junttasi kaverin kouchila tatamiin ja ippon oli tosiasia. Wagner on kadeteissa ollut EM 5.

Toiseen keräilyyn vastan tuli Ukrainan Zusko. Ukrainan mestaruuskisojen 2 ja U23 EM seiska. Alkuun Akulle 2 shidoa ja varoitustili oli yhtä vaille tappio. Aku kuitenkin painoi päälle ja Zuskolle myös 2 shidoa. Puntit oli tasan, mutta sitten Aku vei voimalla harai-goshin loppuun ja Akulle wazari ja voitto.

Neljännessä ottelussa tuli vastaan Itävallan Shamil Borchashvili, joka oli pudottanut jo kisojen kakkossijoitetun Tothin jatkosta. Sukunimi kertoo jo paljon, minkä maan ottelutyylillä otellaan. Alkuun äijä pääsi yllättämään erikoisella yoko wakare tyyppisellä tekniikalla ja siitä mattotuomari tarjosi ipponia, joka muuttui aivan oikeutetusti wazariksi ja matsi jatkui. Kaveri sai otteillaan pelattua Akulle varoitustilin täyteen ja näin itävaltalainen eteni aina pronssille asti. Myös Romanian kaveri eteni pronssimatsiin, ollen lopulta viides.

Akulta kuitenkin hyvät matsit ja nyt pitää vain saada ne tiukat matsit käännettyä eduksi. Kliseenä jo mainittu, mutta erot ovat pieniä ja se mitali sieltä tulee vielä. Kokonaisuutena Suomen nuori joukkue otteli kuitenkin hyvin kaksi seiska sijaa ja kaksi yhdeksättä sijaa ja niitä tärkeitä otteluvoittoja. Tämä lupaa tulevaisuuden kannalta hyvää.

Esa Korkia-aho