PM-Kisat Tanskassa ja Wekara shiai Vantaalla

29.5.2018

Akulle PM hopeaa (kuva Antti Renko)
Akulle PM hopeaa (kuva Antti Renko)
Erkalle PM hopeaa (kuva Antti Renko)
Erkalle PM hopeaa (kuva Antti Renko)
Helppo hymyillä, kun hikinen iltapäivä on ohi (kuva Antti Renko)
Helppo hymyillä, kun hikinen iltapäivä on ohi (kuva Antti Renko)

PM-Kisat Tanskassa ja Wekara shiai Vantaalla

PM-kisat pidettiin tänä vuonna Tanskan Hillerödissä 26.-27.5. Nätti pikku kaupunki, jossa on myös upea linna. Kisat käytiin hikisissä tunnelmissa, sään ollessa enemmän kuin painostava ja se vaikutti myös hallissa niin, että taju meinasi välillä lähteä. Alkuun on sanottava, etten ole koskaan nähnyt noin huonoa tuomarityöskentelyä ja vieläpä PM-kisoissa. Ehkäpä siksi, että Suomesta ei ollut kuin yksi tuomari paikalla. No ei siitä sen enempää.

Meiltä oli mukana vain kolme ottelijaa, kun Joel Ylitalo loukkasi itsensä juuri kisojen alla. Tuloksena oli silti kaksi hopeaa.

Aku Laakkonen esitti vakuuttavia otteita -81 kg sarjassa, joka oli aika tasokas sarja. Aku otti hopeaa heti ensimmäisissä miesten PM-kisoissa. Alkuun sai kyytiä Ruotsin Gissberg. Toiseen otteluun vastaan tuli Tanskan Lund, joka sai sydämet tykyttämään rullimalla Akusta ensin waza-arin. Tämä oli vain hetken huumaa ja Aku leippasi tanskalaisen ja otti voiton taas ipponlla. Kolmanteen vastaan tuli vastaan kokenut Olle Mattsson. Tiukkaa vääntöä odotettiin, mutta kaveri pehmeni Akun käsissä kuin voipaketti kesähelteessä ja taas ippon voitto. Semifinaaliin tuli vastaan Norjan Thiblin, jonka Aku vei niin korkealta ja kovaa, että koko halli kuuli sen. Luulin jo , että kaveri meni lattiasta läpi. Ei sentään, mutta tämän jälkeen yleisössä jo kohistiin Akusta ja komplimenttia tuli sieltä ja täältä. Finaalissa Akulle tuli vastaan U23 EM vitonen Ruotsin Busch, jolle tuomarit ei jostain syystä antanut varoituksia vaan Akulle, vaikka Aku teki töitä koko ajan. Matsi päättyi (minun mielestä) suoraan "karhunhalauksen" kautta tehtyyn sumi-gaeshiin. Videotuomarit eivät suostuneet tuomiota muuttamaan ja näyttivät meikäläiselle yhden kameran kulmasta otetun kuvan nopeasti ja that's it. No hienosti hopeaa kumminkin. Aku otteli todella terävät matsit.

Erkka Kari otteli + 100 kg ja alkuun sarjassa piti olla kolme kaveria. No listoilla niin olikin. Tanskan Jauceras oli käynyt puntarit ja kaikki, mutta ei sitten ilmaantunut matolle. Sai poika kumminkin pronssia, mikä lähtee varmaan sitten postitse hänelle. Erkan ainoa matsi oli Islannin korstoa Janssonia vastaan ja kun Erkka ei saanut kaveri liikutettua ja toinen vain puski päin. Erkka työnteli sitten takaisin ja lensi sasella mattoon. Erkalle hopeaa tänäkin vuonna. Erkka otteli myös Suomen joukkueessa sunnuntaina. Sama valaanpyytäjä tuli vastaan ja tässä matsissa tuomarit olivat kyllä aivan "huipussaan" Kaveri kuristi Erkkaa silmän kohdalta!! ja julistivat vielä ipponin. Tätäkin piti tarkistella videolta, kun olisi riittänyt, että olisi katsonut Erkan silmäkulmaa. Japaniksi tuollainen tekniikka voisi olla me-jime (korjatkaa jos olen väärässä). Tästä matsista ipponin kumoamisesta huolimatta tuli tappio. Erkka otteli kuitenkin sidonnalla yhden voiton joukkuekisassa. Suomi oli lopulta neljäs, kun ottelut menivät niin ristiin.

Khirchla Khirchilashvili matsasi lauantaina  U18 -73 kg:ssa ja sunnuntaina U21 samassa sarjassa. Viiden matsin saldoksi tuli nyt 1 voitto, mutta kokemusta jälleen lisää.

Wekara-shiaista saimme kahden kisaajan voimin hienosti 2 mitalia. Anton Hjet otteli kultaa ja Elli-Iiris Achrenius otti loistavasti hopeaa. Onnittelut heillekin.

Esa Korkia-aho