Stadin SM-kisat toi mitaleja

8.5.2018

Lauantain mitalistit. Jolle, Pyry, Erkka ja Ville
Lauantain mitalistit. Jolle, Pyry, Erkka ja Ville
Jolle finaalissa ja retro verkkari näkyi hyvin
Jolle finaalissa ja retro verkkari näkyi hyvin

Stadin SM-kisat toi mitaleja

Aikuisten SM-kisat järjestettiin vihdoin Stadissa eli Helsingissä. Paikka oli legendaarinen Töölön Kisahalli, jossa on taisteltu mm. 1952 Olympialaisista mitaleista. Judon nuorten SM-kisat pidettiin samassa paikassa 1977. Silloin pidettiin A-, B- ja C-nuorten kisat samaan aikaan. Siellä moni, nyt jo hieman harmaantunut tai kaljuuntunut katsomossa ollut sai elämänsä ensimmäiset mitalinsa. Katsomossa ja valmentajapenkeillä monelle tuli muistoja mieleen.

Chikara järjesti Meido-Kanilaisten avulla todella hyvät kisat. Aikataulu pelasi kuin kuuluisa junan vessa ja muutenkin oli tunnelma korkealla. Hodareita oli tarjolla a'la Birgitta. Yleisöä oli lauantaina melkein tupa täynnä ja yleisö ei äänijänteitään säästellyt. Tunnelma oli todella hyvä. Paikalla oli ministeri Sampo Terho, joka kävi jakamassa tunnustuksia ministeriön puolesta judokoille.

Meidän saldo oli tällä kertaa neljä, sillä saimme 4 mitalia ja olimme joukkuekisan neljäs. Mitalitilastossa emme hätyyttäneet kärkeä, koska mestaruuksia ei tullut. Mitalien määrässä tosin olimme jaetulla toisella sijalla yhdessä Tampereen kanssa, Chikaran viedessä 5 mitalia.

Tyttöjen puolelta meiltä oli mukana Enisa Balkthanova ja Viivi Kärhä. Tällä kertaa ei tytöille tullut otteluvoittoja, mutta kisoja tulee molemmille vielä, kun ikääkään ei ole hirvittävästi.

Miesten puolella tuli ensimmäinen tappio jo ennen kisoja, kun vahva mestari ehdokas tai ainakin mitalisti Aku Laakkonen joutui sanomaan maitta kuumetaudille. No elämä on ja riskiä ei kannata ottaa, oli kisat sitten kuinka tärkeät tahansa. Terveys ennen kaikkea! Petteri Sulander on kärsinyt myös pitkään terveytensä kanssa, mutta nyt päätti kokeilla, mikä on lajikunto melkein puolen vuoden laji paussin jälkeen. Kaksi oli siis käytännössä poissa. Aku oli viime vuoden mestari ja Petsku hopeamitalisti.

Sankareita löytyi silti. Pyry Halonen otteli -81 kg:ssa todella upeasti. Ensin oli huilikierros ja sitten kaatui Tampereen Kubaev rutiinilla. Semifinaalissa vastaan tuli taitava Artur Tvauri, jonka Pyry heitti päivän upeimmalla uchi-matalla ja finaaliin. Siellä vastaan tuli Klaus Verlin. Ottelu alkoi Verlinin hallinnassa. Verlin menikin johtoon, mutta Pyry kaivoi jostain pääkopastaan uuden vaihteen ja tasoitti pelin. Alkoi todella kova taistelu mestaruudesta ja yleisö eli mukana täysillä. Ottelu päättyi lopulta Verlinin voittoon ja Pyrylle upeasti hopeaa. Finaali oli ehkä päivän parasta antia.

Joel Ylitalo otteli itsensä myös finaaliin -60 kg:ssa. Poolin voitto tyylipuhtaasti ipponein ja yksi päivän parhaista seoi-nageista nähtiin Jollen toimesta. Semifinaali oli toinen jännitysnäytelmä, kun vastaan asettui viime vuoden mestari Otto Koponen. Taistelu oli jälleen kovaa ja ottelu meinasi ratketa Jollelle jo varsinaisen otteluajan puitteissa, kun Jolle vei Koposta vastaheitolla. Videotarkistuksen jälkeen tuomio oli se, että otteluaika ehti kulua umpeen ennen tömähdystä. Matsi meni Golden Scoreen ja siellä Jolle otti tarvittavan pisteen ja finaaliin aivan oikeutetusti. Finaalissa Jolle taisteli hyvin, mutta Luukas Saha haki tarvittavat suoritukset ja vei mestaruuden. Jollelle hopeaa.

Isoveli Ville Ylitalo ei pettänyt tälläkään kertaa vaan kaivoi itselleen jälleen SM-mitalin. Poolissa Ville taisteli ensin tulevaa ja viime vuoden mestaria Henri Määttää vastaan, kunnes Määttä rankaisi ajassa 3.06. Seuraavaksi vastaan tuli Jukaran Pulkka ja nyt ei oltu laskiaismäessä pitkään, sillä Villen upea kieppi pysäytti kellot aikaan 0.17 ja ippon. Poolista jatkoon ratkaisu käytiin Henri Tuuralan ja Villen välillä. Tämäkin oli todella kova taistelu ja Ville näytti jälleen taistelijan luonteensa ja vei voiton ja semareihin. Vastaan tuli Djoukaev, joka on menestynyt hyvin nuorten EJU cupeissakin. Ottelu oli taas tiukkaa vääntöä ja Djoukaev eteni finaaliin yhden suorituksen turvin ja näin Villelle hienosti pronssia.

Erkka Kari otteli mitaleille + 100 kg sarjassa. Ottelu käytiin yhdessä poolissa ja ensin vastaan tuli tuleva mestari Sami Ponsi. Erkan kohtaloksi tuli se, ettei pitänyt vauhtia yllä ja sai näin varoitustilinsä täyteen. Seuraavassa matsissa Haapa-aho teki sitten edellisen matsin "Erkat" ja sai puolestaan varoitustilinsä täyteen. Kolmannessa ottelussa vastassa oli Chikaran Miikka Hirvonen. Ottelu oli täysin Erkan käsissä, kun matossa tuli kardinaalivirhe. Viisi sekuntia ennen loppua Erkka jätti "lutkun" auki ja Hirvonen rankaisi välittömästi kuristuksella. Viimeisessä matsissa Oulun Jussila sai tuta Erkan hienon ura-nagen ja ippon. Mainittakoon muuten, että Jussila heitti Tampereen Viitasen seuraavana päivänä samalla heitolla. Erkalle siis pronssia vaikka enemmänkin oli tarjolla. Hyvä näinkin.

Joukkuekisa kärsi siis jo alussa, kun meiltä puuttui Aku ja Petsku. Vaikka 2 äijää ei kesää tee vaikutti se varmasti joukkueeseen. Joukkueessa ottelivat Ville Ylitalo, Joel Ylitalo, Eetu Heinonen, Pyry Halonen, Tuukka Ronkainen ja Erkka Kari. Poolissa saimme vastaan Chikaran ,joka Stadilaisten riemuksi vei mestaruuden ja upein ottein. Me otimme Chikaralta kuuppaan 5-0 (ei tapahdu ensi kerralla!) Saimme tiukan voiton Hontaista ja olimme kuitenkin taas mitalimatseissa. Vastaan tuli Hämeenlinna, joka tällä kertaa vei pronssit Hämeeseen. Neljä vuotta meillä on nyt ollut joukkue mukana ja yhtä kertaa lukuunottamatta aina omilla miehillä! Joka vuosi ollaan oltu mitalimatseissa ja saldona 1 hopea, 1 pronssi ja 2 nelossijaa. Matsaajista täytyy nostaa hattua Tuukka Ronkaiselle joka lähti oikeasti hakemaan voittoa vaikka vastassa oli kovia jätkiä. Myös Eetu Heinonen tuli tappelemaan seuran puolesta. Tää meni nyt näin, mutta ei hätää päivän kunto ratkaisee ja ensi kerralla se on paljon kovempi.

60-vuotisjuhlassa tuli Antti Rengolle vyökorotus 4. daniin ja saipa allekirjoittanutkin yhden "natsan" lisää.

Esa Korkia-aho