Nuorten SM-kisoista menestystä. Aku liekeissä Tanskassa.

18.2.2018

German, taistelijan ruumillistuma
German, taistelijan ruumillistuma
Kaksoisvoitto -81 kg:ssa Artjom ja Juho
Kaksoisvoitto -81 kg:ssa Artjom ja Juho
Erkka veti hyvin. (kuva Jari Nurmi)
Erkka veti hyvin. (kuva Jari Nurmi)
Peukku pydessä. Kumarrus meni hyvin
Peukku pydessä. Kumarrus meni hyvin
Lehdistön ihannepoika Jolle pyöri tatamin reunalla, napsien julkaisukelpoista materiaalia kisoista
Lehdistön ihannepoika Jolle pyöri tatamin reunalla, napsien julkaisukelpoista materiaalia kisoista
Aku finaalissa (Kuva Danish Open)
Aku finaalissa (Kuva Danish Open)
Aku istuttaa norjalaista.
Aku istuttaa norjalaista.
Aku ylimmällä korokkeella ja Maamme laulu soi
Aku ylimmällä korokkeella ja Maamme laulu soi

Nuorten SM-kisoista menestystä. Aku liekeissä Tanskassa.

Nuorten Suomen mestaruuksista taisteltiin 10-11.2. Tikkurilassa. Lauantaina oteltiin alle 18- ja alle 21-vuotiaden yksilökisat ja sunnuntaina yhdistetty joukkuekilpailu. Kilpailut sujuivat jouhevasti ja saimmepa muistaa lauantaina meidän päivänsankaria Matti Karia, joka täytti kyseisenä päivänä 60-vuotta. Sunnuntaina puolestaan pidettiin järjestäjien puolelta hiljainen hetki Olavi "Korkki" Korkia-ahon muistoksi. Kiitokset näistä Tikkurilan judokoille.

Meido-Kan menestyi jälleen hienosti ja oli mitalitilaston kolmas tällä kertaa. Tuomisina oli 8 mitalia.2 kultaa, 3 hopeaa ja 3 pronssia.

Tytöissä ei tullut tällä kertaa mitaleja meidän kahden ottelijan toimesta. Enisa Balakthanova urakoi molemmissa ikäluokissa, mutta nyt ei jostain syystä kone kulkenut kuten yleensä. No kisoja on edessä vaikka kuinka paljon. Sama koskee Saara Neuvosta, jolle nämä kisat olivat hyvää kokemusta ja lähti haastamaan ennakkoluulottomasti.

Todellisen taistelijan luonteen osoitti -50 kg:n German Petenberg, joka todellakin voitti hopeaa. German voitti poolinsa, 2 matsia ipponilla ja sitten todellinen taistelumatsi tuttua Lappeenrannan poikaa vastaan. Ottelu eteni Golden Scoreen ja pojat paini kisojen pisimmän matsin. Ottelukello pysähtyi vasta ajassa 13 minuuttia 26 sekuntia, kun vastustaja sai kolmannen varoituksen ja tällä kertaa German poistui voittajana matolta.Semifinaalin German hoiti jälleen ipponilla ja näin German finaaliin. Finaalikin venyi Golden scoreen ja tämä ottelu kesti 7.23 ennenkuin saatiin ratkaisu ja tällä kertaa kulta matkasi vastustajan mukaan. Loistavat taistelut!

Emil Miettinen taisteli myös hienosti -60 kg:ssa ja eteni pronssimatsiin, jossa sitten tuli tappio ja todella ikävä loukkaantuminen ja matka jatkui sairaalaan. Onneksi vammat eivät olleet alkutietojen mukaan vakavat, mutta taukoa tulee.

Robin Pajunen otti myös pirteästi ja vetipä kisojen hienoimman ura-nagen yhdessä matsissa. Robinille hienosti ja ansaitusti pronssia.

Khirchla Khirchilashvili otti hienosti molemmissa ikäluokissa sarjassa -73 kg. Pronssia molemmista ikäluokista ja U21 sarjassa otti yllätysvoiton Hämeenlinnan Koskisesta. Alle 18-vuotiaiden pronssimatsissa kaatui Nico Aziz. Samassa sarjassa Artur Khaziev eteni pronssimatsiin, josta kumminkin tappio ja sijoitus viides. Ensi vuonna sitten mitsku mukaan??

Alle 81 kg:n sarja oli Meido-Kanin hallintaa. Molemmat ottelijamme etenivät finaaliin suvereenisti. Artjom Mantulin selvitti tiensä finaaliin ilman ongelmia ja uusi viime vuoden mestaruutensa. Juho Hyry eteni yhtä vaivattomasti finaaliin vaikka Juho ei ole päässyt edes treenaamaan kunnolla. Finaalissa seurakaverit ottivat täyden ajan ja Artjom oli parempi waza-arin verran, toki ansaitusti.

U21 ikäluokan matsit jatkuivat heti perään ja siellä meiltä oli mukana vain 2 kyseiseen ikäluokkaan kuuluvaa matsaajaa. Enisa ja Robin kävivät hakemassa vähän kokemusta ja Kchirchla yllätti ottamalla pronssia myös täältä. Oikeasti U21 ikäisiin kuuluvat Eetu Heinonen ja Erkka Kari tekivät sen mitä odotettiinkin. Eetu eteni finaaliin ippon voitoin ja finaaliin tuli vastaan Lahden Pyykkö. Ottelu oli todella tiukkaa vääntöä ja matsi eteni tasaisissa merkeissä. Juuri ennen loppua Pyykkö sai waza-arin ja otteluaikaa ei enää ollut paljoa jäljellä ja Eetun loppukiri ei riittänyt lyhyessä ajassa ja näin hopeaa Eetulle. Eetu kuitenkin kuittasi tappionsa sunnuntaina samaa kaveria vastaan ja näytti, että näin se homma etenee. +90 kg:ssa Erkka todellakin teki sen, mitä pitikin eli kävi puntarissa, tuli paikalle ja osasi kumartaa itselleen kultaa, katsomon huutaessa Erkan nimeä! Ei ollut Erkan vika, kun kukaan ei uskaltanut sarjaan osallistua.

Joukkuekisa kutistui meidän osalta viime hetken takaiskuihin. Kisa oteltiin sekajoukkuein eli 4 poikaa ja 2 tyttöä. Meiltä alunperin -60 kg:n sarjaa kaavailtu Emil Miettinen joutui siis edellisen päivän loukkaantumisen takia jättämään kisat väliin, mutta jälleen hatunnosto meidän pikku tiikerille eli German Petenbergille, joka suostui paikkamaan Emiliä yli 10 kiloa kevyempänä sarjaan, 15 v ikää ja eikun taistelemaan U21 sarjan kundeja vastaan. Asenne on kohdallaan! Jouduimme antamaan ilmaisen pisteen tyttöjen -57 kg:ssa kun Enisan silmä muurautui umpeen edellisen päivän matsien osumasta. Robin Pajusella oli rintalastassa osumaa ja häntä paikkasi ansiokkaasti Markus Tarma -66 kg:ssa. Eetu Heinonen otteli sarjaa ylempänä eli -81 kg:ssa ja hoiti osuutensa hienosti ja paikkasi edellispäivän finaalin edukseen. Tyttöjen +57 kg sarjaan saapui joukkueen tueksi Viivi Kärhä joka ei ole päässyt treenaamaan kunnolla, kun on treenannut YO-kirjoituksiin. Olipa vielä hieman lentsuinenkin, mutta tappeli jälleen seuran puolesta. Tässäkin on asenne kohdallaan, kun tulee joukkueen tueksi. Erkka Karikin sai vihdoin matsia ja leikitteli vastustajistaan voitot, matsit kävi hyvästä randorista Erkalle. 

Lähtökohdat eivät siis olleet suosiolliset, mutta Meido-Kan voitti heti alkuun Tikkurilan joukkueen, joka oli lauantain mitalitilaston ykkönen. Päijät-Hämeen yhdistelmä joukkueelle tuli tappio ja ratkaseva ottelu Bodonosta vastaan päättyi 3-3 ja tämä ratkottiin uusintaottelulla ja arpa valitsi sarjan tytöt +57 kg. Viivi taisteli minkä pystyi, mutta siitä tappio ja Meido-Kan jäi ulos mitalimatseista. Silti voidaan olla rinta rottingilla, että mitään ei annettu taistelematta ja jälleen täysin omalla joukkueella!

Danish Open oteltiin samana viikonloppuna Tanskan Vejlessä. Siellä Aku Laakkonen oli omaa luokkaansa ottaen suvereenisti kultaa sarjassa -81 kg. Aku oli kisojen paras suomalainen myös. Akun sarjassa oli pohjoismaisten edustajien lisäksi myös Englannin ja Hollannin matsaajia. Aku sai kuitenkin pöllytellä vuoroin tanskalaisia ja vuoroin norjalaisia matseissaan. Ekassa matsissa ippon voitto Norjan Alsgaardista ja perään sama homma Tanskan Pedersenistä. Semarissa oli jo vähän tiukempaa ja Tanskan Hansenia vastaan mentiin jatkoajalle ja Akulle voitto 10-0 kun Hansenin varoitustili täyttyi (Akulla ei yhtään varoitusta huom!). Finaalissa vastaan tuli Norjan Kollerud ja matsi oli koko ajan Akun hallinnassa ja voitto waza-arilla (olisi voinut kyllä olla ipponkin). Vähän tuli osumaa Akun nättiin naamaan ja teippiä naamaan ja menoksi. Aku sai myös pienen rahapalkinnon, joten matsien jälkeen oli varaa käydä vetämässä kebabit tai pölser nakit napaan. Eurooppa cupeja odotellen...

Esa Korkia-aho