Aku Laakkonen taisteli MM-kisoissa ja Finnish Openista mitaleja

22.10.2017

MM-taistelija Aku Laakkonen
MM-taistelija Aku Laakkonen
Kova kolmikko suunnittelee jotain Finnish openissa )Kuva Pia Kari)
Kova kolmikko suunnittelee jotain Finnish openissa )Kuva Pia Kari)
Mitalisti trio aikuisissa
Mitalisti trio aikuisissa
Mitalistit "puutarhatontun" kanssa (Kuva Kalle Kiviniemi)
Mitalistit "puutarhatontun" kanssa (Kuva Kalle Kiviniemi)

Aku Laakkonen taisteli MM-kisoissa ja Finnish Openista mitaleja

Croatian Zagrebissa oteltiin 18.10. Aku Laakkosen -73 kg sarjan Maailmanmestaruudesta. Aku lähti matkaan hyvillä mielin ja hyvin valmistautuneena. Allekirjoittanut jäi kotimaahan ja "tubetti" vastustajia, Arvontojen selvittyä, tekstarit ja Messenger viestit lähti Zagrebiin jos niistä olisi edes jotain hyötyä. Näissä kinkereissä on pyrittävä tekemään kaikki mahdollinen, josta voisi olla edes hieman hyötyä ja marginaalit ovat pieniä huippujätkien kohdalla.

Akulle arpa toi vastaan ensin Italian Giovanni Espositon joka on parin vuoden takainen U18 Maailmanmestari ja Nuorten Olympiapäivien voittaja. Kaverilla on muitakin mitalisijoja EJU cupeista. Aku hävisi Coimbrassa Espositolle pronssimatsin ja nyt oli viimeistään aika maksaa kalavelat, vaikka sitten pastana.

Ottelu eteni kuten arvailinkin. Italian poika hyppi seoi-nage yrityksillään joka aloituksessa ja Akulle tulikin ensimmäinen varoitus passivisuudesta. Tulipa vielä yksi rajanylityksestäkin, mutta matsi oli muuten kontrollissa ja Akullakin oli vahvoja yrityksiä. Akun piti nyt vaan ottaa aloitukset haltuun ja rokottaa kaverin virheistä heti. Matsi eteni jatkoajalle ja se ehti edetä vain 19 sekuntia, kun Aku pyyhkäisi Italiaanon jalat alta. Aku jatkoon ja Esposito sai pakata kamansa kasaan ja soittaa kotiin Mamalle, että laittaa lasagnen tulille.

Toisessa ottelussa tuli vastaan Ukrainan Manukian, jolla on myös menestystä EJU cupeista ja on hänkin parin vuoden takaa U18 EM vitonen. Tiedossa oli, että mattoon päästessään on kuristamassa hanakasti. Aku ei näihin vipuihin mennyt ja ottelu oli todella kovaa taistelua ja eteni tämäkin jatkoajalle. Taistelu jatkui ja ihmetyttää hieman kun ukrainalainen ei saanut varoituksia vaikka Aku teki töitä koko ajan. Jatkoaikaa oli kulunut 2 min ja 18 sekuntia, kun Akun oma yritys jäi vajaaksi ja kaveri pääsi kääntämään tilanteen itselleen ehkä jopa hieman vahingossa, mutta Golden score oli tullut ja Manukian eteni jatkoon ja aina semifinaaliin asti ja hävisi lopulta pronssimatsin eli oli MM vitonen. 

Varmasti monia jäi harmittamaan tämä tulos, kun Akun otteet ja matsaaminen olivat sillä tasolla, että kisarupeama olisi voinut jatkua iltamatseihin asti. Ikävää, ettei Akua valittu ensi kuun U23 EM-kisoihin, nyt kun on ollut todella hyvä draivi päällä alkaen U21 EM-kisoista, jossa Aku voitti helposti Ranskan Mietifiotin, joka täällä oli nyt 7. No ehkä ensi vuonna sitten valitsijat miettivät toisin. 

Hienot ottelut Aku ja nämä eivät ole ainoastaan allekirjoittaneen sanoja vaan kommenttia on tullut monesta suunnasta.

Finnish Judo Open herätettiin jälleen henkiin ja kisa pidettiin Tampereen judon toimesta, missäs muuallakaan kuin Tampereen Tesomassa lauantaina 21.10.

Meiltä oli mukana 7 kisaajaa. Neljä otteli aamupäivän U18 matseissa ja loput kolme aikuisten matseissa iltapäivällä ja iltaan asti. Nuorten matseissa valmennuksen hoiti Tapani Piri ja Antti Heinonen.

Nuoremmissa Enisa Balakthanova otteli 4 hengen poolissa ja siinä 2 tappiota ja yksi voitto, kun vastustaja joutui jättämään leikin kesken ja näin ollen tuli Enisalle pronssimitali, mutta olisi sen varmasti halunnut otella itselleen.

Alle 73 kg:ssa , joka oteltiin tuplapoolina, meillä oli kaksi ottelijaa Artur Khasiev otti ensin voiton, mutta seuraavassa ottelussa tuli tehtyä ehkä vahingossa, mutta teki nyt kuitenkin lukkoa vastustajalle olkapäähän, mikä on säännöissä kiellettyä ja tuloksena Hansokumake eli ulosajo ja näin ollen, kun kyseessä oli vastustajan vahingoittaminen niin myös muut matsit meni hylkyyn ja suihku kutsui. Vastustaja ei saanut pahempaa pipiä, mutta nyt Artur muistaa ainakin säännöt,

Khirschla Khirchilashvili sai saalikseen 2 voittoa, mutta se ei riittänyt poolista jatkopaikkaan. Mahiksia on, mutta nyt näkyi treenikertojen määrä otteissa eli jatkossa treeneihin saa tulla useamminkin!!

Artjom Mantulin otteli sarjassa -81 kg, jossa oli myös tuplapooli. Artjomin poolissa oli kaikki ulkomaalaisia yhtä lukuun ottamatta. Ulkomaisista kaksi saikin tuntea Artjomin paremmakseen, mutta poolin ratkaisevassa ottelussa tuli tappio sidonnalla sille ainoalle suomalaiselle ja näin Artjom jäi pooliinsa. Voitto vikasta matsista olisi varmistanut mitalin.

Iltapäivällä meiltä oli kisaajat miesten -66 kg, -73 kg ja + 100 kg sarjoissa.Meidän iso poika Erkka Kari sai vastaansa Kostamuksen isokokoisen Victor Prankon, joka oli myös ainut vastustaja tässä sarjassa ja ottelut oteltaisiin paras kolmesta systeemillä. Erkka ei kauaa Kostamuksen miehen yrityksiä katellut ja heitti tyylipuhtaan Ura-nagen 35 sekunnin kohdalla niin, että Tesoman hallin sokkeleissa voi nyt olla hiusmurtuma, kun yli 200 kg jysähti mattoon. Seuraavaan otteluun muutettiin hieman tyyliä ja Erkka haki hihansuusta otteen ja vei kaveria nyt Sode-tsuri-komi-goshilla ja perään pitävä sidonta ja kultaa ja saipa kuunnella korokkeella sen Maamme laulunkin ja Erkan äitikin sai tunteelisen hetken katsomossa.

Joel Ylitalo aloitti räväkästi -66 kg sarjassa, jossa oteltiin myös tuplapoolissa.Jolle hoiti poolinsa tyylikkäästi ja voitti ensin Norjan Heffermehlin ipponilla ja sitten sai Uppsalan "ekonomi" Hmesech tuta Jollen tulivoiman kun kieppi putosi ipponin arvoisesti noin 40 sekunnin kohdalla. Jollelle poolin voitto ja semareihin. Siinä kaatui Tuurala 10-0 ja finaaliin. Vastaan tuli Luukas Saha ja Saha sai aloitteet paremmin haltuun ja sai lopulta tarvittavan waza-arin johdon. Ottelua oli vajaa minuutti jäljellä kun Sahan pyyhkäisy osui kipeän näköisesti Jollen sääreen. Hampaat irvessä Jolle jatkoi, mutta Saha onnistui vielä saamaan pisteen ja jatkoi mattoon, jossa Jolle puoliksi antoi käsilukon Lukelle, joka päätti ottelun. Tällä kertaa Saha oli kuitenkin parempi.

Eetu Heinonen aloitti urakkansa Hämeenlinnan Kaewasaa vastaan. Eetu kyseli viime hetken vinkkejä, niin sanoin, että jatka siitä mihin viimeksi jäit. Eetu voitti edellisellä kerralla. Ottelu oli tiukka vääntöä molemmin puolin, mutta Sikon kieppi onnistui oikeassa paikassa ja toi  tarvittavat voittopisteet Kaewasalle. Eetu keräilyotteluihin ja vastaan tuli ruotsalainen "hämähäkkimies" Sideback. Eetu hallitsi koko matsin, mutta kaverin nimi oli enne eli ei vaan saatu suoraan selälleen. Fulllback olisi ollut parempi nimi. No tulihan ne waza-arit siletä vaikka kaveri venkuroikin vastaan parhaansa mukaan. Pääsystä pronssiotteluun vastaan tuli Oulun Jussila ja Eetu hoiti matsin ipponilla. Pronssimatsissa tuli vastaan tuttu Jyri Rajaniemi ja tiukan taiston päätyttyä taululla oli Eetun waza-ari ja Eetulle hienosti pronssia. Värisuora oli valmis aikuisten matseista.

Kiitos ja anteeksi

Esa Korkia-aho