Aku Laakkosella kova sarja EM-kisoissa

24.9.2017

Aku valmiina ekaan matsiin
Aku valmiina ekaan matsiin
Aku lämmittelemässä
Aku lämmittelemässä
Joukkuehenkeä löytyy Suomelta
Joukkuehenkeä löytyy Suomelta
Aku ja Suomi marssii joukkuematsiin
Aku ja Suomi marssii joukkuematsiin

Aku Laakkosella kova sarja EM-kisoissa

Meido-Kanin Aku Laakkonen otteli hänen kuudensissa ja samalla viimeisissä nuorten EM-kisoissa Slovenian Mariborissa 15.9. ja sarja -73 kg oli todella kovatasoinen. Sarja oli kisojen isoin 37 kilpailijalla ja osallistujalista oli nimekäs. Yhtään helppoa matsia ei ollut luvassa, mutta toisaalta ei niitä tultu hakemaankaan.

Akun puolisko oli tiukkaa settiä. Ensin vastaan tuli Romanian uusi toivo Bodea, joka oli Lignanon ja Teblicen Eurooppa cupeissa kolmas. Ottelu oli tarkkaa tunnustelua, mutta Akulla oli homma hyvin hanskassa. Molemmat saivat ensin shidot ja sitten Aku löi kierroksia ja Bodealle shido lisää. Matsi eteni jatkoajalle eli Golden Scoreen, joka ehti vanheta noin 15 sekuntia kun Akun sode puri ja voitto Akulle. 

Tokaan matsiin tulisi vastaan kisojen kakkosrankattu Venäjän Kolesnik, joka ei ollut hävinnyt otteluakaan tänä vuonna tai Brittien Powell. Britilläkin on tilillään parit hopeat mm.Coimbran ja La Corunan Eurooppa cupeista. Alkuun Akun kannalta Britti olisi mieluisampi vastus kuin venäläinen. Britti voittikin venäläisen ipponilla ja Powell vs Aku oli tulossa. Aku on aiemmin hävinnyt hemmolle varoitusten erolla, mutta tyyli olisi parempi kuin venäläisen. Ottelu alkoi pystyssä ihan hyvin ja vaikka Aku saikin yhden kyseenalaisen shidon niin ei ollut hädän päivää, kunnes... Aku teki todella hyvän kieppiyrityksen, mutta britti pääsi blokkaamaan ja jäipä käsikin sopivasti Akun kurkulle. Pieni kiepautus ja Aku jäi tiukkaan kuristukseen. Niitä treenin vapareita ei kannata edelleenkään antaa. Britti eteni 8 parhaan joukkoon ja Akun matsit päättyi tähän.

Sunnuntaina oteltiin joukkuekisa, jossa Aku oli taas mukana. Suomen arpa ei ollut tässäkään paras mahdollinen, kun aloituksessa vastaan tuli "suuri" Ranska. Allekirjoittanut sanoi aamulla, että Suomi hakkaa patonkimaan pojat 3-2 ja näin kävi ja fransmannit olivat äimän käkenä, kuin myös Ippon TV:n selostajat. 

Akulle vastaan tuli Metifiot, joka on mm. Kadettien EM 3. Aku hoiti matsin tyylipuhtaasti himaan. Toisessa matsissa vastaan tuli Euroopanmestaruuden voittanut Azerbaizan. Akun vastustajan oli Heydarov, joka on Miesten sekä U21 Euroopan mestari sekä MM 5. miehissä ja onpa hänellä Pariisin Grand Slamin pronssiakin. Heydarov ei saanut Akusta suorituspisteitä, mutta osasi taktisesti pelata matsin itselleen vain painamalla Akua kasaan ja näin ajoi Akulle 3 varoitusta. Rohkeammilla aloituksilla olisi Azeri ollut vaikeuksissa. Azerit voittivat ottelun ja etenivät semareihin ja myöhemmin mestaruuteen. Upeimman ipponin teki kuitenkin Suomen Henri Hannula, joka stumppasi Azerin tatamiin niin, että luulin kaverin menevän kahtia.

Suomen mahtava jengi oli kumminkin 8 joukossa (mukana 17 maata). Pääsystä pronssiotteluun vastaan tuli taas kova judomaa eli Saksa. Tässäkin Aku hoiti oman pestinsä hienosti voittamalla helposti Saksan Hennebachin, jolla on Gdynian ja Kaunaksen EJU cup pronssit. Suomi koki kumminkin tappion ja lopullinen sijoitus 7. Mikä on hyvä tulos ja antaa uskoa kaikile jatkoa ajatellen. 

Tuli EM-kisoista se mitalikin kun Suomen Emilia Kanerva tyttönä näytti olevansa yksi jätkistä ja voitti EM pronssia.

Hieman jäi hampaankoloon, koska ottelut olivat hyviä ja kuten ennenkin olen todennut, on kaiken osuttava kohdalleen ko. päivänä myös ripaus onnea saa olla matkassa.

Kuukauden päästä on MM-kisat ja siellä toivotaan, että kaikki loksahtaa kohdalleen.

Hyvä Aku ja muut Suomen nuoret judokat!!!

Esa Korkia-aho