Aikuisten SM-kisoissa taisteleva joukkue

22.5.2017

Akun ippon (kuva Claudia Miettinen)
Akun ippon (kuva Claudia Miettinen)
SM hopeajoukkue ja "varapysti" sylissä. Tämä jengii kiittää myös Niemi Oy:tä ja AxFlow Oy:tä (kuva Pertti Sulander)
SM hopeajoukkue ja "varapysti" sylissä. Tämä jengii kiittää myös Niemi Oy:tä ja AxFlow Oy:tä (kuva Pertti Sulander)
Hymykin irtosi vaikka "pysti" katosi(Kuva Claudia Miettinen)
Hymykin irtosi vaikka "pysti" katosi(Kuva Claudia Miettinen)
Eetu vie eikä vikise (kuva Claudia Miettinen(
Eetu vie eikä vikise (kuva Claudia Miettinen(
Erkan uchimata (kuva Claudia Miettinen)
Erkan uchimata (kuva Claudia Miettinen)
Huutoa riitti (Kuva Claudia Miettinen)
Huutoa riitti (Kuva Claudia Miettinen)
Kovaa jengiä (Kuva Antti Renko)
Kovaa jengiä (Kuva Antti Renko)
Kovaa jengiä edelleen (Kuva Antti Renk)
Kovaa jengiä edelleen (Kuva Antti Renk)
"Taisteluhuuto"
"Taisteluhuuto"
Katsomon kulmasta (Kuva Pia Kari)
Katsomon kulmasta (Kuva Pia Kari)
Petterin pisteet Jaakosta (Kuva Kalle Lindh)
Petterin pisteet Jaakosta (Kuva Kalle Lindh)
Petskun tomari(Kuva Claudia Miettinen)
Petskun tomari(Kuva Claudia Miettinen)
Petskun seoi-nage(Kuva Claudia Miettinen)
Petskun seoi-nage(Kuva Claudia Miettinen)
Pyryn uchi-mata(Kuva Claudia Miettinen)
Pyryn uchi-mata(Kuva Claudia Miettinen)
Voitto tuuletus(Kuva kalle Lindh)
Voitto tuuletus(Kuva kalle Lindh)
Kaveria ei jätetä. Valmiina kisaan (Kuva Esa K)
Kaveria ei jätetä. Valmiina kisaan (Kuva Esa K)

Aikuisten SM-kisoissa taisteleva joukkue

Turussa järjestettiin 20.-21.5. aikuisten SM-kisat sekä yksilöiden että joukkueiden osalta. Kisat pidettiin perinteisessä Kupittaan urheiluhallissa ja allekirjoittaneelle tuli monia muistoja paikasta. Ottelin siellä elämäni ekan judomatsin -38 kg:ssa synttäripäivänäni 1977 ja kuuppaan tuli. Helle oli myös samanlainen kuin nyt.

Se siitä. Nyt oli meiltä parempia judokoita paikalla ja mitä taistelijoita!!! Alkuun tuli parit poisjäännit, kun Ville Ylitalo joutui perumaan kisat loistokkaiden PM kisojen jälkeen. Kisoissa tui sen verran osumaa, ettei kannattanut lähteä riskeeraamaan. Kisa-aattona Enisa sai nyt maksaa kokemattomuuttansa oppirahat kun luuli, että punnitus on aamulla. Vahvistukset oli tehty ja etsin tyttöä kilpailijalapun kera ympäri hotellia, mutta kukaan ei tiennyt tytöstä mitään. No ensi kerralla sitten. Molemmilla olisi ollut sanansa sanottavana mitalien suhteen.Loput ilmoittautuneista oli paikalla ja todellä hyvin fiiliksin.

Meido-kan oli lauantaina mitalitilaston neljäs, mutta kahmi eniten mitaleja yhdessä Nummelan judon kanssa. 5 mitalia oli lauantain saldo eli 1 kulta, 2 hopeaa ja 2 pronssia. Loistava tulos!!

Alle 60 kg sarjassa Oulun Jari Sarja sai seistä 15 sekuntia Joel Ylitalon käsittelyssä. Seuraavaksi Jolle voitti Ratilaisen ipponilla ja viimeinen matsi ratkaisisi kullan ja hopean kohtalon. Vastaan tuli Joensuun Koponen, joka pääsi nyt yllättämään Jollen käsilukolla ja Jollelle hienosti hopeaa. Vastakkain oli viime viikonlopun Pohjoismaiden mestarit, Jolle U21 ja Koponen miesten sarjasta.

Mikko Lindroos otteli enimmäisissä miesten SM-kisoissaan ja aloitti hienosti ja otti ipponvoiton ekassa matsissa. Mikon olisi pitänyt voittaa yksi kahdesta ennakkosuosikista eli Tuurala tai Määttä. Määttä oli liian kova kaikille koko päivänä ja siitä Mikollekin tappio ja Tuuralaa vastaan kovaa taistelua, mutta tappio ja kohtalona oli lohkoon jääminen, mutta ilmaiseksi ei Mikkokaan mitään antanut.

Alle 81 kg:ssa meiltä oli kaksi matsaajaa ja molemmat ottivat myös mitalin. Aku Laakkonen otteli sarjaa ylempänä, kuten teki PM-kisoissakin, jossa voitti mestaruuden. Aku oli sarjan ykkössijoitettu ja sai ensimmäisellä kierroksella huilin. Sitten vastaan tuli Tampereen Kortetmäki, joka sai tuta Akun paremmakseen ipponin arvoisesti.Semifinaalissa Aku hyydytti Juuso Terävän selvästi ja Aku finaaliin. Vastaan tuli Nummelan Oskari Mäkinen. Tätä kohtaamista oli judoväki odottanut. Akuhan kippasi Oskun nuorten SM finaalissa ja nyt yleisö odotti, jospa osat vaihtuisi, varsinkin kun Aku on alemman sarjan kaveri. Finaali tarjosi yleisölle sitä mitä se oli halunnutkin. Tasaista ja raivoisaa taistelua puolin ja toisin . Tulos oli se mitä allekirjoittanut oli halunnutkin eli Aku otti voiton ja ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa. Nyt on miehissä värisuora eli kulta, hoea ja pronssi. Tänä vuonna plakkarissa on myös U21 Suomen mestaruus sekä Pohjoismaiden mestaruus. Upeaa Aku. Aku valittiin viikonloppuna myös tuleviin nuorten EM-kisoihin jälleen kerran.

Pyry Halonen täydensi sarjan menestystä. Pyry otti selvän voiton Tampereen kaverista ja eteni seuraavalle kierrokselle. Vastaan tuli Bulkagov ja ottelu oli tasainen, mutta "Bule" vei ottelun yhden waza-arin turvin ja Pyry keräilyihin. Siellä taisteluvoitto Chikaran Tervosesta ja Pyry jatkoon. Sitten Pyryn kone lähtikin käyntiin ja ippon voitto ja pronssimatsiin. Siellä vastaan tuli Juuso Terävä jonka Pyry "tylsytti" ja ipponvoitto ja Pyrylle SM-pronssi kaulaan. Hyvä Pyry!

Petteri Sulanderin osallistuminen kisoihin oli epävarmaa  Petskulle tuli osumaa Puolan kisassa ja lääkäri antoi luvan ottaa kevyttä judoa vasta viikko ennen SM-kisoja. Petskun piti alunperin otella sarjaa alempana, mutta lähti kylmiltään ja reilusti alipainoisena mukaan ja jo senkin takia että saadaan joukkuekisaan omat jätkät. Ensimmäisessä ottelussa Petsku selvitti vaivatta Jere Leppälän ja seuraavaksi vastaan tuli entinen seurakaveri ja sarjan -90 kg ykkössijoitettu Jaakko Alli. Tästäkin ottelusta kehkeytyi todellinen taistelu ja yleisö sai nauttia. Petsku otteli fiksusti läpi matsin ja kippasi Jaakon waza-arin edestä tatamiin ja Petsku jatkoon. Päivän yksi paukku oli pamautettu. Semifinaalissa Petsku hoiti selvästi Jimi Koiviston ipponilla ja finaali kutsui. Siellä vastaan tuli Henri Hannula ja ottelusta odotettiin tasaista. Petsku kuitenkin kyttäsi ehkä liikaa omaa paikkaansa ja Hannula pääsi siitä kuittaamaan ja näin ippontappio, mutta upeasti hopeaa ja tätähän judo on, yksi virhe voi kääntää kaiken katolleen. Loistava päivä Petskulta.

Erkka Kari otteli .100 kg:ssa ja joutui sarjan kovempaan lohkoon. Ensin Erkka hoiti Hämeenlinnan kundin ja sitten olisi pitänyt hoitaa Chikaran raamikas Silde. No nyt ei se onnistunut, vaikka treeneissä on kaveri joskus lentänyt. Seuraavaksi rutiini voitto Neuvosesta ja viimeisestä matsista oli otettava voitto jos halusi mitalin. Vastaan tuli Mikkelin "Marde" Puumalainen, jonka Erkka viimeksi voitti. Kovaa haastoa oli, mutta nyt Marde pääsi kurkulle ja kuristamaan ja tappio siitä ja kohtalona oli jäädä lohkoon. Hyvää taistelua Erkalta joka tapauksessa.

Ainoa tyttömme oli Enisan "jjäätyä" pois oli Viivi Kärhä joka otteli sarjassa -70 kg. Sarjassa oli vain kolme kisaajaa ja kovaa oli vastus ja nyt tappiot niistä ja pronssi oli Viivin mitalin väri.

Upea hikinen iltapäivä oli ohi ja meidän matsaajat ottelivat todella hyvällä asenteella. Olimme valmiita sunnuntain joukkuekisaan, johon olin ennakkoon asettanut minimitavoitteeksi finaalipaikan.

Sunnuntaina oteltiin siis naisten ja miesten Joukkuemestaruuksista. Annoimme Viivin ilman suurempia siirtosummia lainaksi Nummelan tyttöjen joukkueelle ja sieltä Viivi sai kotiin tuomisiksi pronssisen mitalin!

Miesten kisaan oli ilmoittautunut 6 joukkuetta, jotka jaettiin kahteen lohkoon. Lohkovoittajat etenisivät finaaliin ja kakkoset pronssimatsiin. No lohkovoitto oli sitten otettava jos haluttiin sinne finaaliin. 

Meiltä puuttui -66 kg:sta Ville Ylitalo ja Joel Ylitalo joutui ottamaan siis täyden vastuun matseista vaikka onkin -60 kg:n kaveri. Sarjaan -73 kg sain houkuteltua jengin nuorimman eli Eetu Heinosen. Eetu  tuli ottelemaan vain joukkuekisaan, koska sanoi, ettei vielä tänä vuonna viitsi tulla miesten kisoihin nuoren ikänsä takia. Jälkikäteen ajatellen olisi kyllä kannattanut tulla myös yksilökisaan.

Meillä oli 100% omia poikia ja täysi joukkue, millä asialla muut eivät isommin voi kehuskella ja se joukkuehenki, mikä jätkillä oli pisti jo vanhankin silmäkulmat kostumaan.

Itse matseihin sitten. Ensin vastaan asettui Keravan Bodonos, joka oli tehnyt kevätsiivouksen salilla ja tuoneet kaikki kynnelle kykenevät matolle. Aivan loistava asenne heiltä. Bodonoksen voitimme selvästi 4-1 ja heidän ainoan voittonsa otti nuori Valtteri Olin. Huumorilla viitsailtiin toisillemme otteluiden aikana ja se vaan kasvatti tunnetta, että näitä joukkuekisoja pitää olla useammin tai edes niin, että seurat ottavat osaa. Ei aina tarvitse olla otsa rypyssä.

Seuraava ottelu oli rakasta "paikallisvihollista" eli Chikaraa vastaan. Siinä piti jo laskeskella, kuka ottaa ketäkin vastaan, jotta saisimme tarvittavan voiton ja etensimme sinne finaaliin. Ne huolet kuitenkin katosivat jo tokan matsin jälkeen, kun meidän juniori eli Eetu Heinonen pisti myllyn pyörimään. Eetu leippasi edellisen päivän miesten Suomenmestarin ipponilla ja tunnelma vapautui kummasti. Aivan mahti matsit Eetulta joukkuekisassa vaikka toki kaikki ottelivat upeasti ja henki oli aivan mahtava. Chikara kaatui lopulta selvästi 4-1 ja olimme finaalissa ja Jolle valitsi musiikin, minkä tahtiin tulisimme finaaliin marssimaan. Tervetuloa Helsinkiin antoi alkutahdit finaalille.

Vastaan tuli Nummelan judo, joka oli pudottanut voittamattomana pidetyn Tampereen. Mikään ei ole ikuista ja Nummela finaaliin. Heillä oli pari lainamiesta matkassa ja myös täysi joukkue. Finaali oli todellakin päivän parhaden jengien taistelua. Finaali oli todella tiukka ja oli muistaakseni niin, että kolme ottelua eteni jatkoajalle asti. Jolle hävisi ensin Henri Määtälle, sitten Eetu veti todella tiukoille Arttu Määtän kanssa ja Eetu oli lähellä järkätä jo toisen pommin perään. Nyt kuitenkin tappio ja olimme 2-0 tappiolla. Sitten lauantain finaalipari taas vastakkain eli Aku ja Oskari Mäkinen. Lauantain finaalin tahti jatkui. Kovaa taistelua joka eteni jatkoajalle. Aku jaksoi rouhia ja rouhia ja lopulta pamahti ja Aku heitti Oskun ipponilla. 2-1 ja Petsku kehiin. Petsku nappasi tärkeän voiton ja ennen viimeistä ottelua tilanne kutkuttava 2-2. Ottelun tulisi ratkaisemaan Erkka ja Mikkelin vahvistus Nummelalle eli Marde Puumalainen. Erkka taisteli kuin raivohärkä ja Mardeltakin alkoi keinot loppua ja työnteli Erkkaa ulos kalastellen varoituksia Erkalle (sorry Marde mut näin sen näin) Erkka saikin varoitukset ja meteli oli päätä huimaava. Marde sai käsilukon paikan maten jälkeen, mutta ei kuullut hälyssä tuomarin seis komentoja ja Erkka sai kipeää kyynärpäähänsä.Se ei ottelua ratkaissut vaan ottelu meni jatkoajalle ja siellä Puumalainen sai heittonsa onnistumaan ja voitto Nummelalle. Finaali oli todella upea ja jännä loppuun asti. Jälkikäteen ja logistisesti ajatellen hyvä, ettei voitettu, koska meidän autoissa ei olsii edes ollut tilaa joukkuepystille. Ensi vuonna kisat on Stadissa niin pysti on helpompi kuskata salille. Kiitos koko jengille ja kiitos järjestäjille. Tämän kevään saldo on aika hienoa luettavaa: Nuorten SM-kisat, PM-kisat ja aikuisten SM-kisat(Joukkuekisa mukana) tuottivat seuraan yhteensä 24 mitalia!!! 7 kultaa, 10 hopeaa ja 7  pronssia. Loistava tulos teiltä ja kaikki muut seurat hei, TERVETULOA Helsinkiin 2018!

Esa Korkia-aho