Judokoiden salikisat Mekaanikonkadulla 5.3.2017

5.3.2017

Hurjaa menoa tatamilla
Hurjaa menoa tatamilla
Jokainen kisaaja on jo tullessaan ylittänyt itsensä
Jokainen kisaaja on jo tullessaan ylittänyt itsensä
ja jokainen on mitalinsa ansainnut
ja jokainen on mitalinsa ansainnut

Ilmassa värisi jännitystä kuin suuremmassakin urheilutapahtumassa konsanaan, kun 32 reipasta judokaa osallistui Herttoniemessä Mekaanikonkadun dojolla järjestyttyihin harjoituskilpailuihin sunnuntaina

Valtaosa ottelijoista oli ensikertalaisia kisaajina. Keski-ikä oli alle 10 vuotta mutta muutamalla Anne Keskisen perhejudon aikuisellakin oli lopuksi mahdollisuus mitellä voimiaan toisiaan vastaan.

Ensi alkuun vaihdettiin judogit päälle ja osallistujat punnittiin. Näin saatiin judokat ottelupooleiksi matseja varten, joita vedettiin kahden minuutin pituisina kahdella tatamilla samanaikaisesti.  Vanhempia ja Meido-Kanin valmentajia oli runsaasti paikalla. Arttu Laitinen polkaisi punnituksen ja Maija Pensalan kirjaamien ottelukaavioiden jälkeen mallikkaasti kisat käyntiin.

Punnituksen jälkeen judokoille esiteltiin, kuinka otteluissa käyttäydytään, kun oma vuoro tulee. Tapani Piri kävi ottelun säännöt ja toiminnan läpi. Kokeneet kilpailijat Emil Miettinen ja Khirchla Khirchilashvili esittelivät realistisesti, mitä tatamilla tapahtuu ottelun aikana. Tämä selvensi hyvin ensikertalaisille judokoille ja vanhemmille, mitä oli luvassa. Komennot hasime (aloittakaa), mate (irti, keskeyttäkää) ja osae-komi (sidonta) tulivat kaikille tutuiksi. Tuomareina olivat kokeneet kisaajat Sara Misri, Artjom Mantulin, Emil Miettinen, Khirchla Khirchilashvili, Anton Hjelt, Emma Piri ja Panu Saarinen, jotka suoriutuivat ensimmäisestä tuomaritehtävästään mallikkaasti.

Pasi Lind veti kevyet lämmittelyharjoitukset judokajoukolle. Näin saatiin pieni hiki pintaan ja hyvä mieli kaikille. Oli upeaa nähdä, kuinka kaikki osasivat tehdä hienosti ukemin, ja kärrynpyörä oli useimmilla hallinnassa. Myös kevyessä pystyrandori-lämmittelyssä tuli katsojille selväksi, että lapset olivat tulleet tänne tosissaan voittamaan eikä makoilemaan tatamilla.

Itse otteluissa nähtiin koko tunteiden kirjo laidasta laitaan. Lapset intoutuivat kannustamaan kavereitaan, ja tatamilla nähtiin reipasta yrittämistä ja tilanteiden loppuun saakka viemistä. Itse vanhempana elää tietysti läpi oman lapsensa tunteita tatamilla. Voittamisen ja häviämisen filosofia on kunkin oma asia, mutta pääpaino harrastuksessa on osallistuminen.

Lämmin kiitos järjestäjille hienoista harjoittelukisoista! Tuttuun tapaan kaikki judokat saivat mitalin, josta kuuluikin lapsen kommentti, ”ai saadaanko me kaikki täällä kultaa?” Kukin judoka oli todella mitalinsa ansainnut ja tämä harjoituskilpailu oli mahtava kokemus!