Kisakausi alkoi hyvin Hyvinkäältä uusilla säännöillä

16.1.2017

Viisi ottelijaamme sai Hyvinkään Kougensai-shiaista viisi mitalia.

Lauantaina 14.1. oteltiin Hyvinkään Kougensai-shiai, jossa ensimmäistä kertaa myös sovellettiin uusia sääntöjä.

Meido-kanin viiden hengen joukkue sai kisoista kuudella osallistumisella viisi mitalia. Ottelijat ja tulokset olivat:

Heda BALATKHANOVA T15-52 kultaa

Sara MISRI T18-60 hopeaa

Saara NEUVONEN T15-57 hopeaa

Enisa BALATKHANOVA T18-60 pronssia

Touko SAARNIO P18-55 pronssia

Heda BALATKHANOVA T18-60 -

Uudet säännöt evät merkittävästi otteluita muuttaneet. Yllättävän vähän osattiin käyttää hyväksi aikaisempaa väljempää mahdolisuutta otteisiin ja otetaisteluun. Se, että vanha yuko on muuttunut wazariksi ja vanha wazari poistunut vain korostaa tarvetta tehdä ippon ja ehkä hieman lisää mattoaktiivisuutta.

Uusista turvallisuussäännöistä - kielto estää pisteitä ottamalla vastaan päällä tai niskalla - johtuvia hansokumakeja ei valmentajan silmiin sattunut päivän aikana yhtään.

Merkittävin muutos näyttää olevan shidojen uusi käsittely. Se, että shidoilla ei ottelua varsinaisella ajalla ratkaista johtaa siihen, että kahden shidonkin johtoasemasta ottelija joutuu yhä jahtaamaan pistesuoritusta loppuun saakka - aktiivisempaa ottelua ja vähemmän shidotaktikointia siis tiedossa. Samalla se, että jo kolmas shido merkitsee hansokumakea, muuttaa ottelun luonnetta. Jo yksi shido alussa esim. rajarikkeestä saa aikaan ahdistusta, toisen shidon jälkeen on pakko otella varsin avoimesti ja riskiä ottaen.

Shidovoittojen  poistuminen johtaa tasaisilla ottelijoilla aikaisempaa helpommin jatkoajalle eli otteluajat selvästi pitenevät.

Summa summarum: ensimmäisten kisojen jälkeen näyttää siltä, että vauhti ja tapahtumat lisääntyvät ja voitot pitää tehdä pisteillä eikä shidotaktikoinnilla, joka on judollisesti vain hyvä asia. /Tapani Piri