Viisi mitalia aikuisten Suomenmestaruuskisoista Oulussa!!!

16.5.2016

Aku Laakkonen hopeamitali kaulassa
Aku Laakkonen hopeamitali kaulassa
Joel Ylitalo pronssia
Joel Ylitalo pronssia
Ville Ylitalo pronssia
Ville Ylitalo pronssia
Erkka Kari kättelee vanhaa seurakaveria pronssi kaulassa
Erkka Kari kättelee vanhaa seurakaveria pronssi kaulassa
Emma Piri pronssia
Emma Piri pronssia
Valmiina taistoihin
Valmiina taistoihin
Miesten SM-mitalistit hymy huulessa
Miesten SM-mitalistit hymy huulessa

Viisi mitalia aikuisten Suomenmestaruuskisoista Oulussa!!!

Aikuisten SM-kisat järjestettiin Oulussa Kastellin monitoimitalossa 14.5.-15.5. Meido-Kan saavutti 5 mitalia eli yhden hopean ja 4 pronssia. Mestaruuksien puuttuessa, emme olleet mitalitilaston kärjessä, mutta mitalien kokonaismäärässä olimme paras joukkue. Yksilökisat käytiin lauantaina ja Joukkuekisa sunnuntaina.

Emma Piri otteli naisten -48 kg sarjassa, jossa oli kolme osallistujaa. Emma on kärsinyt loukkaantumisista viime aikoina ja nyt tuli tappiot molemmista otteluista ja sijoitus siis kolmas.

Joel Ylitalo otti  jo toisen henkilökohtaisen aikuisten SM-mitalin ja toisti viime vuoden pronssitilansa. Jollen -60 kg sarjassa oli tuplapoolit. Ensin vastaan tuli Sami Perälä, joka teki meikäläisen silmin mattoon veto yrityksiä, joista pitäisi jaella shidoja, mutta nyt niitä annettiin Jollelle ja näin tästä ottelusta tuli varoitusten turvin tappio. Tästä sisuuntuneen Jolle niputti Jukka Ojanteen ipponilla ja eteni semifinaaliin. Vastaan tuli tuleva mestari Otto Koponen, joka voitti Jollen ipponilla ja näin Jolle sijoittui kolmanneksi.

Ville Ylitalo otteli -66 kg;ssa, jossa oli myös tuplapooli. Ville otteli jälleen terhakasti. Ensin tuli tiukan taiston jälkeen tappio Rönkölle yukon erolla. Sitten kaatui selvästi Jyväskylän Elokiuru ipponilla. Lohkosta jatkoon pääsemiseksi tarvittiin vielä yksi voitto ja sen Ville ottikin Joonas Tapiosta tiukan taiston jälkeen varoitusten turvin. Semifinaalissa oli taas tiukka taisto Määttä vastaan, joka kuitenkin vei voiton yukon erolla ja näin myös Villelle pronssia.

Aku Laakkonen kirkasti viime vuoden pronssinsa hopeaan. Aku on otellut Eurooppa cupit -73 kg:ssa ja niin ottelee ensi viikonloppunakin. Nyt Aku otteli kuitenkin -81 kg:ssa. Sarja oli kisojen suurin. Ensin vastaan tuli Mattila, jonka Aku voitti selvästi ipponilla. Sitten tuli vastaan kisakaupungin Narva, 3 dan. Akulla oli matsi hallussa, mutta ei saanut suorituksia aikaan ja kun toinen ei voinut kun passata niin varoituksia sateli ja Aku voitti niiden turvin. Semifinaalissa pamahti sitten todellinen pommi. Vastaan tuli miesten ykkösmaajoukkueen Laamanen. Ottelu eteni kuten Tampereen EJU cupissa, jossa Aku voitti Laamasen varoituksilla. Sama kaava jatkui tässäkin ja molemmilla oli kolme varoitusta eli varoitusta vaille ulosajo. Ajattelin jo, että alkaako tästä taas hillitön keskustelu, jos jompikumpi saa sen viimeisen varoituksen. Aku poisti sen pelon ja heitti Laamasen lonkasta korkealta ja kovaa ipponin arvoisesti ja vielä suoraan pitävään sidontaan. Tuomari tarjosi vain yukoa ja Aku fiksusti jatkoi sidontaansa, joka olisi kyllä pitänyt. Videotuomarit muuttivat heiton kuitenkin aivan oikein ipponiksi ja halli räjähti suosion osoituksiin. Aku eteni finaaliin. Siellä vastaan tuli taitava Verlin tai Arpiaisen mukaan tuttavallisesti Berlin. Klasu oli tehnyt selvän suunnitelman Akua varten ja jäädytti otteillansa Akun liikkett ja kävelytti Akua rajoilla, joiden ylittämisistä sitten Aku sai kun saikin varoitustilinsä täyteen ja mestaruus meni oikeutetusti Verlinille, vaikka suorituksia ei ottelussa nähtykään.

Pyry Halonen otteli samassa sarjassa kaavion toisella puolella. Vastaan tuli Chikaran Tervonen. Ottelu oli täysin Pyryn hallinnassa ja Tomasilla oli jo kolme varoitusta taulussa, kunnes tapahtui jotain odottamatonta. Pyryn pieni huolimaton yritys kostautui aivan sekunteja ennen loppua ja Tervone pääsi tekemään yukon arvoisen suorituksen ja eteni seuraavalle kierrokselle ja kun siitä tuli tappio hänelle, niin Pyryn tie katkesi tähän. Sääli, mutta tätä on judo. Kaikki voi kääntyä aivan viime sekunneilla.

Erkka Kari otteli elämänsä ensimmäiset aikuisten SM-kisoissa. Meidän  ensi kuussa 18 vuotta täyttävä pieni iso poika lähti haastamaan itseänsä vanhempia ja kokeneita ukkoja. Miesten -100 kg oteltiin yhdessä poolissa. Ensin tuli vastaan Alanärä. Erkka vei ottelua selvästi ja lopetti vastustajan rimpuilut heittämällä kaverin hienosti ipponilla, vaikka Erkka kävikin sääliksi kaveria niin se voitto kuitenkin tarvittiin. Seuraavaksi tulikin sitten Suomen ykkösmiehiä vastaan. Ensin Viitanen, jota Erkka hyvin haastoikin muutaman kerran vaikka lopulta hävisikin ottelun ipponilla. Entistä Meido-Kanilaista Jaakko Allia vastaan tuli tappio samoin numeroin ja Erkalle siis ensimmäinen miesten SM-mitali.

Hieno tulos ja ei voi kun olla tyytyväinen, että nämä vielä nuorten kirjoissa (pois lukien Ville) olevat ottelevat jo SM-mitaleja aikuisissa. Ensi vuonna pannaan taas piirun verran paremmaksi.

Joukkuekisa käytiin sunnuntaina ja jo pelkästään joukkueen muodostamisesta ennen kisoja voisi kirjoittaa pari A4:sta. Meidän ehdoton vahva lenkki eli Petteri Sulander ei ole kyynärpääleikkauksensa vuoksi vielä kisakunnossa ja jouduttiin miettimään lainamiesten käyttöä. Se olikin sitten oma show ja jos olisi tukkaa päässä niin olisi meikäläisen hiukset harventuneet huolella. Ensin oli varamiesta -73 kg:hen, koska Aku otteli sarjaa ylempänä ja myös -90 kg:ssa tarvittiin ukkoa Petskun tilalle. Lainamiesten nimet vaihtui tiuhaan ja aina kun oltiin varmoja, että nyt on jengi kasassa niin jotain tapahtui ja allekirjoittanut piinasi korjaavilla sähköposteillansa liiton Miikka Neuvosta. Anteeksi siitä Miikka. Ennen H-hetkeä saatiin asiat kuntoon ja kaiken piti olla kunnossa. Juuri ennen lähtöä kisoihin Matias Tikkanen ilmoitti, tulleensa kovaan flunssaan ja joutui perumaan koko kisan osaltansa. Kiitokset kumminkin Tikkaselle. Päätettin nostaa Pyry ysikymppiin matsaamaan. Lauantain yksilökisassa toinen lainamiehemme Jukaran Tatu Partanen satutti peukalonsa matseissa sen verran pahasti, etti pystynyt osallistumaan hänkään. Tatulle kuitenkin iso hatunnosto. Mies vaihtoi paluumatkansa ja kaikki vain siksi, että voi matsata meidän joukkueessa. Hieno mies. No sitten siirrettiin vielä Ville ylempään sarjaan.

Lopputulos oli se, että mehän oltiin täysin omilla miehillä ja täytenä joukkueena mukana, tosin joka ukko sarjaansa ylempänä. Mikä on mielestäni hieno näyttö. Hämeenlinna ja Oulun judokerho olivat meidän lisäksi ainoat joukkueet, jolla oli täysi miehitys ja kaikki omia judokoita, muut otteli osin lainakalustolla.

Meidän lohkossa tuli vastaan ensin Tampereen judo, jolla oli kaksi lainamiestä. Tästä tuli 4-1 tappio ja meidän voiton otti Joel Ylitalo ja sai makean revanssin Otto Koposesta lauantain Suomen mestarista ja voitto tuli ipponilla. Seuraavaksi kaadoimme Turun 4-1 ja kun nyt säännöt oli niin, että ei jaeta kahta pronssia kuten viime vuonna tehtiin niin lohkon voittajat meni finaaliin ja kakkoset pronssimatsiin. Pronssimatsissa vastaan tuli Kirkkonummen joukkue. Hyvien matsien jälkeen saimme todeta heidät kuitenkin tällä kertaa 4-1 vahvemmiksi. Meidän pisteen otti Erkka Kari. Aku nostettiin tässä matsissa vieläkin ylempään eli -90 kg:hen matsaamaan. Vilpittömät onnittelut annoimme Kirjun sympaattiselle joukkueelle ja heidän valmentajalleen Marko ”Tankki” Laaksoselle.

Sijoitus siis neljäs, mutta nyt on jo perinne alkamassa, että Meido-Kanilla on joukkue mukana karkeloissa. Ensi vuonna hoidetaan sitten koko homma himaan vai mitä?

Matseja voi katsoa jälkikäteenkin täältä

https://www.youtube.com/channel/UCSiQ2suWQIkXOJLnDg3uPSQ/playlists

Esa Korkia-aho