Neljä mitalia Baltic Sea Openista. Ylitalon veljekset liekeissä!

6.3.2016

Neljä mitalia Baltic Sea Openista. Ylitalon veljekset liekeissä!

Baltic Sea Open kisattiin taas perinteisesti Orimattilassa 5.3. Mukana oli jälleen ulkomaalaisia ja Ranskasta tuli todella iso joukkue paikalle. Mainittakoon sekin, että heillä oli hupparit päällä, jotka oli teetetty vain tätä Suomen matkaa varten! Kisa oli puitteiltansa sekä järjestelyiden suhteen jälleen upeasti järjestetty siitä kiitokset järjestävälle seuralle ja heidän talkoojengille

. Meidän joukkueen päällä on leijunut tummia pilviä viime aikoina, kun on tullut loukkaantumisia ja flunssa-aalto on pudotellut kisaajia patjan pohjalle. No väliaikaista kaikki on vaan ja niin toivottavasti tämäkin. Matkaan saatiin kuitenkin 7 kisaajaa ja tulos oli jälleen hyvä tässä kovassa kisassa. Päivä oli todella pitkä ja meikäläisellekin uni maistui, kun kotiin pääsi. 5.30 oli herätys ja 21.00 olin jo himassa.

Sitten siihen tärkeimpään eli meidän loistaviin kisaajiin. Ylitalon veljekset olivat todella liekeissä.  Joel Ylitalo jatkoi siitä mihin Tartossa viikko sitten jäi eli jälleen kultaa. Jolle otteli -60 kg:ssa. Poolissa Jolle lopetti ensimmäisessä matsissa Helasmon todella upealla heitolla. Kaveri selkään siitä suunnanmuutos , suorille jaloille ja vienti taakse ja siinä tultiin korkealta ja kovaa. Muistutti vanhan ajan kata-gurumaa, vaikka jalkaan ei tartuttukaan. Seuraavaksi Jolle jujitti virolaisen 20 sekunnissa, ilmeisesti niin tehokkaasti, ettei kaveri otellut enää seuraavissa matseissa. Poolin voiton Jolle varmisti yukojen turvin ranskalaisesta Collinista. Semifinaalissa vastaan tuli Ranskan Brochin, jonka Jolle heitti jälleen ipponilla.  Finaalissa vastaan tuli jälleen Ranskan Collin ja nyt ei Jolle antanut kaverille mitään mahdollisuuksia. Jolle leippasi kaksi waza-arin suoritusta joka toi ippon voiton ja Jolle sai nousta jälleen korkeimmalle korokkeelle. Loistavat matsit.

Isoveli Ville Ylitalo otteli tapansa mukaan suurella sydämellä ja taidolla. Miesten -66 kg;ssa oli tuplapooli myös ja kaikki kisaajat Suomesta. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli akrobaattisista taidoistaan tutumpi kaveri. Suunniteltiin, että mikäli kaveri pääsee pystyssä kääntymään heitoista, niin yritetään matossa voittoa, koska siellä ei enää voltit auta. Pari kertaa oli Villellä käsi kurkulla, mutta onnistuihan se pystyjudokin waza-arin arvoisesti. Seuraavassa ottelussa Ville otteli mielestäni todella älykkäästi hyvällä liikkumisella ja otteiden hallinnalla, ei ottelussa ollut hädänpäivää ja jälleen waza-arin voitto ja samalla poolin voitto. Semifinaalissa Ville sai vastaansa tutun ja taitavaksi tiedetyn Valtosen Tommin. Ville räjäytti kuitenkin pankin ja pamautti Tommin ipponin arvosesti tatamiin. Valtonen oli pistänyt poolissa jo ykkösmaajoukkueen kaverin ahtaalle. Finaalissa odoteltiin jo hieman yllätystä, mutta nyt tuli kuitenkin ykkösmaajoukkueen kaverille tappio ipponilla. Ville harmitteli matsin jälkeen, ettei saanut missään vaiheessa otetta haltuun. Loistavat matsit kuitenkin Villeltä, joka kuitenkin ”kuntoilee” judossa tällä hetkellä. Aika kova kuntoilija.

Eetu Heinonen jatkoi taas mitaliputkeansa, ottaen hienosti pronssia. Ensimmäisessä ottelussa kaatui ranskalainen Sommer useammallakin yukolla. Pääsystä semifinaaliin vastaan tuli Viron Stupkin. Kaveri tiedettiin vahvaksi matossa, mutta niinhän on Eetukin. Pystyssä ei ollut oikein vaarallisen oloinen, mutta silti tuli yllättävän kovia yrityksiä, hankala kaveri siis. Ottelu oli todella tasainen ja mielestäni molemmilla oli yritykset ihan tasan. Tuomari oli kuitenkin toista mieltä ja antoi Eetulle ratkaisevan yhden varoituksen ja Eetu joutui ottamaan vauhtia keräilyistä .Niissä Eetu eteni helposti pronssiotteluun voittamalla ensin suomalaisen ja sitten virolaisen ipponilla. Pronssimatsissa vastaan tuli Ranskan Mantrand. Voitto tuli Eetulle varoituksilla, mutta täysin selvasti kuitenkin. Hyvä Eetu!

Erkka Kari oli saanut poskistansa jo pyöreyttä pois ja otteli -100 kg:ssa. Sarjaan oli ilmoittautunut enemmän kavereita, mutta jostain syystä poisjääntejä tuli ja oteltiin yhdessä poolissa. Ensimmäisessä matsissa Erkka lopetti matsin hienoon seoi-nage heittoon. Toisessa tuli vastaan Mikkelin Marde Puumalainen. Marden yrityksestä Erkka löi kuuppansa tatamiin ja Marde hyödynsi tilanteen kuristuksella. Erkka antautui, mutta äly oli ollut hetken ämpärissä. Siitä selvittiin ja sitten virolaisen kimppuun. Sanoisin, että kaveri oli voitettavissa, mutta tappio kuitenkin tuli ja Erkallekin hienosti pronssia.

Alle 18 vuotiaiden -60 kg:ssa meiltä oli kaksi kisaajaa. Sarja oli suht iso ja hyvätasoinen.Joe Liimatainen koki ensimmäisessä ottelussa tappion Ranskan Collinille ja kun ranskalainen eteni lohkovoittoon, pääsi Joe keräilyihin. Niistä Joe sisuuntuneena eteni pronssimatsiin asti. Ippon voitto suomalaisesta, yukon voitto toisesta ranskalaisesta ja perään ipponilla taas virolainen. Pronssimatsiin tuli vastaan oman kylän poika Rönkkö joka vei nyt pronssimitalin, mutta hieno 5. sija Joelle kumminkin.

Markus Tarma otti ensin 7-0 voiton suomalaisesta. Seuraavaksi tuli tappio ranskalaiselle samoin luvuin ja ranskalainen eteni finaaliin ja Markus keräilyihin. Siellä tuli harmittavan niukka tappio varoituksilla Viron kaverille.

Enisa Balakthanova ilmoitettiin kisaan viime tingassa. Enisa lähti mukaan kuin jänis makuulta ja olipa pikkusiskokin valmis mukaan, mutta hänelle ei myönnetty poikkeuslupaa, vaikka se järjestäjille olisi sopinutkin. Enisalla oli tuplapooli ja meidän vasta 13 v tyttö otteli ennakkoluulottomasti alle 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa rohkeasti ja hyvin. Ensimmäisessä ottelussa vasta vihreä vyö  Enisa kaatoi ranskalaisen ruskeavöisen tytön ipponilla. Sitten tuli 2 tappiota kotimaan vanhemmille tytöille ja sijoitus poolin 3., kun kaksi parasta selviää mitalimatseihin. Hyvin oteltu ja hyvä näyttö asenteesta.

Päivä oli pulkassa ja kohti seuraavia seikkailuita ja taistoja.

Esa Korkia-aho